Jarle Gjerde er avdelingsleder og har siden dag én jobbet med å øke kvinneandelen på kontoret.
– Min filosofi er at vi er best når alle kjønn er godt representert. Jeg har jobbet mye ute hos kunder og sett hvilken viktig rolle kjønnsbalanse spiller på ulike arbeidsplasser. Da jeg ble spurt om å starte opp en avdeling i Bergen, var mangfold en prioritering fra start.
Han mener kvinnelige kollegaer justerer arbeidsplassen på en positiv måte.
– Kvinner er ofte flinkere enn menn! De er mer pliktoppfyllende og mer ærekjære. Samtidig får man et større mangfold i samtalen rundt lunsjbordet. Det blir litt mindre fotball og «guttastemning», og det er bra.
Skeivfordelt i ressurspoolen
Samtidig peker han på en viktig årsak til at det er mer utfordrende å få tak i kvinnelige utviklere.
– Vi har studentansatte som går på ingeniørutdanning i data, hvor 11 av studentene på kullet er kvinner, mens over hundre menn. Det er rett og slett færre kvinner enn menn som studerer IT. Når alle selskapene skal rekruttere fra den samme ressurspoolen, som i utgangspunktet er skjevt fordelt, blir det utfordrende å endre dette i arbeidslivet.
Likevel er han godt fornøyd med utviklingen på kontoret og at de har klart å skape et miljø.
– Per nå er det elleve kvinner av 45 ansatte. Vi ligger på omtrent 20% kvinner, men vil gjerne at det skal øke enda mer.
En av måtene de har rekruttert nye ansatte på, er gjennom Camp Adam som de arrangerte sommeren 2024. Ni IT-studenter fikk sommerjobb kombinert med intensiv opplæring og eksamener. Prosjekter ga noen viktige lærdommer
– I starten laget vi en intern rangering over hvem vi trodde kunne hevde seg. Etter seks uker viste det seg at førsteinntrykkene våre ikke stemte. Det var helt andre kandidater som skilte seg ut på slutten enn i starten.
En kvinnelig, høygravid student scoret desidert best på eksamenene og viste svært høyt nivå. Hun begynner i jobb som utvikler i avdelingen i september, etter å ha gjort seg ferdig med mammapermisjon. Gjerde peker på at det nok fortsatt er fordommer hos enkelte mot å ansette kvinner i bransjen, på bakgrunn av at de kan bli gravide og potensielt være borte et år.
– Et år går fort, og man får mye viktig kunnskap og innsikt gjennom omsorgsoppgaver, som man kan få brukt når man er tilbake i jobb. Mitt mål er at kvinnene på jobb skal ha akkurat samme mulighetene som menn.
Jarle Gjerde, avdelingsleder i Omega 365 Solutions i Bergen.
Små grep kan spille en stor rolle på arbeidsplassen
Avdelingen har ikke gjort konkrete grep i utlysning av stillinger eller markedsføring for å tiltrekke seg flere kvinner.
– Vi lever godt av jungeltelegrafen og gode kontakter hos utdanningsinstitusjonene. Vi har veldig flinke folk hos oss som anbefaler arbeidsplassen sin til andre, og det er slik vi har fått flere av de kvinnelige søkerne.
Samtidig er det like viktig å holde på dem man har.
– Vi prøver også å tilrettelegge på arbeidsplassen gjennom små grep, som å sørge for dameartikler på toalettene. Små ting kan spille en stor rolle.
Han peker også på at det hadde vært nyttig med et kvinnenettverk.
– Det kunne ha styrket hele konsernet. Det er mye vi eldre menn har å lære av kvinnene som kommer inn. Det gjelder å ikke se på det som heft, men verdiskapning. Samtidig kan nettverkene være en brikke i å styrke kvinnene i arbeidshverdagen.
Det er noen utfordringer han ser går oftere igjen hos kvinner.
– For det første kan kvinner oftere bli overkjørt av mannlige kollegaer. De tar ikke like naturlig sin plass selv om de har samme verdi og kompetanse. Vi ser også tendens til at kvinner lettere tar sykedager med barn enn mennene deres, i arbeidslivet generelt.
Han peker også på at kvinner ofte har et ønske om å levere 100% hele tiden samtidig som de undervurderer eget arbeid. Det kan bli en hemsko.
– Vi skal ta hensyn, men må passe oss for ikke å falle i stereotypiske feller. Vi har også et stort ansvar for å skape rom slik at de kan vokse i rollene sine, ta lederansvar og utvikle seg. De skal forstå at deres bidrag på arbeidsplassen er like verdifulle som en manns. «Big enough to deliver, small enough to care» gjelder alle kjønn i Omega 365.
Trives med to streker under svaret
Leni Margrethe Skotte var den første kvinnelige ansatte ved Bergenskontoret. I dag jobber hun som systemutvikler, hovedsakelig med en kunde og Document Management. I tillegg leder hun Task Force Performance og spesialiserer seg på SQL-performance og optimalisering. Det var likevel ikke gitt at hun skulle ende opp her.
– Jeg var nysgjerrig på IT rett etter videregående, men tanken på et realfagstungt studium og at jeg lå langt bak gutta i dataerfaring, førte til at jeg slo det fra meg, forteller hun.
Veien inn i arbeidslivet gikk derfor først via sosionom-utdannelse til tre år som ansatt i Barnevernet. En samboer som jobbet innen IT, fikk henne etter hvert på andre tanker.
– Han hadde god lønn og mange frynsegoder. Det var irriterende å se forskjellen på arbeidssituasjonene våre. Det er kun damer som tar de lavtlønnede yrkene og er fornøyde med det. Jeg trivdes ikke så godt som sosionom og ønsket å gjøre noe annet.
Fra venstre: Ida Herabakka og Leni Margrethe Skotte, systemutviklere i Omega 365 Solutions i Bergen.
Å være et forbilde
Da de fikk en datter, tok hun et aktivt veivalg.
– Jeg ville være et godt forbilde ved å gå for det jeg egentlig hadde lyst til å jobbe med og ikke velge en så tradisjonell yrkesvei.
Hun kastet seg ut i det og starter på informasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen.
– Det var en veldig bratt læringskurve og stor arbeidsmengde. Vi hadde tre innleveringer i uken og det var tungt stoff, men jeg elsket det fra første stund! Selv om det var vanskelig, var det deilig å jobbe med noe som hadde to streker under svaret!
Hun er veldig glad for å få inn flere damer i bransjen.
– Jeg anbefalte både Ida, Ingrid og Ragnhild på kontoret. Jeg har gjort jobben min med rekruttering, ler hun.
Samtidig ser hun at kvinner ofte velger tradisjonelt.
– Damer er kanskje for flinke til å ta omsorgsyrker. Vi må slutte å tenke at «det er dette jeg har gjort, og dette jeg kan». Koding har egentlig vært et kvinneområde, men det er det mange som ikke er klare over. Vi må tørre å ta større utfordringer, også når det er på ukjente områder.
Hun skryter spesielt over IT-bransjen og Bergenskontoret
– Det er svært gode vilkår og jeg føler meg veldig satt pris på. I tillegg har du muligheten til å bli skikkelig god på noe. Det er veldig kjekt når du blir flinkere enn guttene! Det gode arbeidsmiljøet på Bergenskontoret er også grunnen til at vi blir. Det håper jeg vi klarer å bevare, påpeker hun.
Leste farens Teknisk ukeblad
Ida Herabakka fra Suldal er systemtutvikler og kom inn på Bergenskontoret først som studentansatt, så som masterskribent før hun startet i fast jobb.
– Jeg har alltid lest Teknisk ukeblad hjemme og valgte informasjonsteknologi som valgfag på videregående. Det var så kjekt at jeg søkte informasjonsvitenskap på UiB da jeg skulle studere.
Tre år gikk fort og da hun skulle søke master gikk hun for programvareutvikling.
– Det hørtes veldig spennende ut og det var også veldig åpent hva man kunne skrive om. Det var da Jarle spurte om jeg ikke kunne skrive om Omega 365! Jeg endte med å skrive om Monte Carlo-simuleringen i estimeringsmodulen og det var interessant og morsomt.
I dag stortrives hun innen IT og anbefaler gjerne retningen til andre.
– Hvis du har logisk sans og er interessert i å lære mye innenfor et yrke, er det helt rett. Du må ha den faglige forståelsen for det du skal utvikle. I tillegg er ingen dag lik og ingen problemstillinger like. Selv om du skal lage samme konsept, er det alltid noe man må ta hensyn til som gjør at det må gjøres ulikt.
Samtidig kjenner både hun og Skotte seg igjen i noen av utfordringen Gjerde peker på hos kvinner.
– Det kan være både en styrke og en ulempe å føle at man må levere 100%. Hvis vi skal utvikle en ny ting og den ikke er 100% idiotsikker, kan jeg fort gå og gruble på det. Men ofte er det godt nok, og der har vi noe å lære av guttene, sier Herabakka.
Skotte sier seg enig, men er tydelig på at det å skape rom for kvinnene også er en viktig faktor.
– I møter venter gjerne kvinner på tur, mens menn tar ordet. Å bli spurt og lyttet til er veldig viktig for å føle seg verdsatt.
De tror begge at kunnskaps- og erfaringsdeling gjennom nettverk kan være med på å bygge et miljø før jenter i it-bransjen.
– Det finnes allerede initiativer som Oda og Girl Tech, og de blir mer og mer populære. Vi har også inntrykk av at det kommer flere jenter etter oss på it-studiene, så det er veldig positivt, sier Skotte.