Varsling i Omega

Kritikkverdige forhold på arbeidsplassen bør alltid varsles om, og Omegas retningslinjer for varsling (whistleblowing) skal sikre forsvarlig saksbehandling og oppfølging. 


I situasjoner hvor varsling av kritikkverdige forhold via vanlige rapporteringskanaler ikke er et alternativ, skal ansatte alltid ha mulighet til å varsle via en sikker kanal til bedriften. Omega har en egen epostadresse for varsling som er whistleblowing@omega365.com.

- Å melde ifra om situasjoner, hendelser eller oppdagelser som ikke samsvarer med Omegas retningslinjer for ansatte eller Arbeidsmiljøloven er viktig for at Omega kontinuerlig skal utvikles i rett retning, forteller QA-leder i Omega, Karina Hovden Stava. Disse varslingsrutinene vil også kunne benyttes i tilfeller hvor en ansatt fra Omega er ute på oppdrag hos våre kunder og opplever en situasjon hvor det kjennes rett å «blow the whistle».

Hva er varsling (whistleblowing)?

Å varsle er å si fra om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen til noen som gjør noe med det. Kritikkverdige forhold vil kunne være brudd på lover og regler, virksomhetens retningslinjer eller brudd på noe som etter alminnelig oppfatning er i strid med hva som er forsvarlig eller etisk akseptabelt. Arbeidstaker og innleide har en lovbestemt rett til å varsle om kritikkverdige forhold. 

Omega ønsker at vår virksomhet skal ha en god ytringskultur, og oppfordrer arbeidstaker til å bruke sin varslingrett dersom det oppdages kritikkverdige forhold på arbeidsplassen.

Kanalen for varsling (whistleblowing) i Omega er via epostkontoen whistleblowing@omega365.com

Eksempler på sitasjoner som kan varsles om via denne kanalen er: 

  • Brudd på sikkerhet eller sikkerhetsrutiner 
  • Brudd på Omegas etiske retningslinjer
  • Mobbing, trakassering eller diskriminering
  • Misbruk av rusmidler 
  • Brudd på konkurranselovene 
  • Brudd på miljølovene 
  • Korrupsjon, svindel eller andre økonomiske irregulariteter 

Se Omegas retningslinjer for varsling.


Saker som blir meldt inn via whistleblowing@omega365.com kommer direkte til Omegas QA-leder som tar saken videre. Stava presiserer at varslers identitet holdes anonym og varsler skal være beskyttet mot følger av varslingen.

Konsernleder i Omega, Petter Aalvik, legger til:

 - Kritikkverdige forhold skal ikke få utvikle seg. Tidlig varsling vil i mange saker være avgjørende for å hindre videre eskalering. Vi ønsker et arbeidsmiljø der det oppleves som trygt å diskutere åpent hva som er greit og hva som ikke er akseptabelt. I de tilfellene der åpen diskusjon og normal varsling i linjen ikke er det rette, har vi i tillegg den sikre kanalen whistleblowing@omega365.com

Hva er Omegas rutiner for varsling?

Saker som blir meldt inn via whistleblowing@omega365.com kommer direkte til Omegas konsernsjef som tar saken videre. Varsleren er beskyttet mot gjengjeldelse og at det er utarbeidet forsvarlige prosedyrer for å holde varslerens identitet skjult. 

Omegas retningslinjer for varsling er tilgjengelig på InsideOmega, og legger frem hva en kan og bør varsle om via epostadressen, samt rutinene rundt varsling. 

- Hver og en i Omega har et ansvar for å ivareta vårt omdømme og arbeidsmiljø. Vi ønsker en trygg og god arbeidsplass som innbyr til arbeidsglede og personlig utvikling i henhold til Omegas kjerneverdier og etiske retningslinjer, sier Aalvik.

Normalt vil saker som kritikkverdige forhold, feil, mangler og forslag til forbedring meldes inn via den ansattes avdelingsleder, verneombud – eller ved bruk av forbedringsverktøyet Improve. I tillegg kan kontaktene i Omegas beredskapsteam kontaktes ved behov.

Arbeidstaker og innleide kan også si fra til tillitsvalgt, verneombud eller arbeidsmiljøutvalg.

I tillegg har arbeidstaker og innleide alltid rett til å varsle til tilsynsmyndigheter eller andre offentlige myndigheter. Varsling til offentlige myndigheter anses som forsvarlig. Eksempler på slike myndigheter er Arbeidstilsynet, Økokrim, Skatteetaten, Konkurransetilsynet, Datatilsynet, Helsetilsynet og Miljødirektoratet.

Varsling via Omegas varslingsrutiner eller disse kanaler vil alltid ansees som forsvarlig.