Consultant Stories: Ulf Brønnich
Prosjektplanlegging inspirerer
Ulf Brønnich (54) blir trigget av å få jobbe med prosjektplanlegging – gjerne fra tidlig for-prosjektering til produksjonsstart. Dette har han opparbeidet seg lang erfaring med gjennom yrkeskarrieren og fra de siste 9 årene som konsulent i Omega 365.
Et av prosjektene han har fått jobbet tett med fra start er Edvard Grieg-plattformen i Nordsjøen, og det var også her han startet sin tid som konsulent i Omega i 2013. Ulf var på Edvard Grieg-prosjektet frem til produksjonsstart i november 2015. Etter endt prosjekt fikk han kjenne litt på nedgangstider i olje- og gassbransjen. Da kom det godt med å ha opparbeidet seg et godt nettverk innen ulike bransjer oppigjennom årene.
– Gode kontakter i ABB gjorde at jeg fikk komme tilbake til de i 2016, men denne gang som konsulent innleid via Omega.
Første runde med ABB var som innleid i 2010 da han jobbet for Kårstø (KEP) 2010-prosjektet med å oppgradere kontrollsystemet. Her møtte han også Omega-konsulent John Olaf Ersland, som han jobbet direkte mot i KEP-prosjektet.
– Det var Ersland som fikk meg inn i Edvard Grieg-prosjektet i 2013.
– Jeg har vært konsulent i Omega kontinuerlig siden og har ingen ønske om å bli fast ansatt.
I Edvard Grieg Tie-Back (EGTB)-prosjektet for utvidelsen av feltet, som innebar boring av nye brønner for å hente ut mer olje og gass i land på Grieg, var han med helt fra Pre-engineeringsfasen og frem til produsjonsstart. Prosjektet besto av to delprosjekt. Et subsea (Solveig-feltet) via Technip/MCE og en top side modifikasjon på Grieg, som Rosenberg-verftet hadde kontrakt på.
– Min rolle var som lead planner på hele prosjektet, forteller Ulf. Etter Rosenberg vant kontrakten for top side modifikasjonene så ukependlet jeg til Rosenberg i Stavanger fra 2018-2020. Frem til pandemien startet.
– Dette prosjektet var ferdig innen en fire års periode fra prefabrikasjon til ferdigstilling, forteller Ulf. En typisk Platform Completion Group (PCG) er gruppen som følger opp aktivitetene på verftene på land (PCG onshore) og en som følger opp aktivitetene offshore (PCG offshore). PCG-offshore består av byggeledere fra selskapet i tillegg til innleide folk fra byggeverft med formenn på de ulike disipliner, som rørleggere og elektrikere som utfører de fysiske operasjonene offshore.
Fra elektromekanisk til produksjonsplanlegging
Ulf er fra Stokke i Sandefjord og var ferdigutdannet innen maskinteknikk/maskiningeniør i 1993. Første arbeidsårene jobbet han som skiftleder innen elektromekanisk industri – på komponentmiljø, med planlegging av logistikk og kjeden gjennom produksjonslinjen og fram til ferdig produkt.
– Dette vekte interessen for produksjonsplanlegging hos meg, forteller Ulf. Siden har han opparbeidet seg mange års erfaring med prosjektstyring og prosjektplanlegging fra ulike bransjer.
Introduksjonen til olje- og gassbransjen kom første gang da han i 2002 søkte seg til Hereema Tønsberg som prosjektplanlegger på Kaldnes i Tønsberg, opprinnelig et skipsverft, som fabrikerte og sammenstilte plattformer offshore. Første oppdraget som prosjektplanlegger var for Kvitebjørn-plattformen. Fra 2005 til 2010 var han fast ansatt i tidligere Grenland Group, i dag Wood Group, hvor han jobbet mest innen modifikasjonsprosjekt, deriblant på Oseberg C.
– Det var på oppdrag på Oseberg C jeg møtte og ble kjent med Omega-folk.
Trygg som konsulent
De prosjektene Ulf har vært inne i tiden som konsulent i Omega har vært på 3-4 år, de fleste over to år.
– Jeg opplever ikke min rolle som innleid konsulent som utrygg, heller det motsatte. Etter hvert som årene går så utvikler faget og ekspertisen min seg – og jeg har ikke hatt noen vansker med å få nye oppdrag etter endt prosjektperiode. Og i dårlige tider hjelper det med et godt nettverk å kontakte for flere muligheter.
Ulf forteller at PCG-gruppa han er i per dags dato nesten bare er Omega-folk.
– Etter Edvard Grieg Tie back (EGTB)-prosjektet for utvidelse av feltet var ferdig gikk det samme teamet over i et lite installasjonsprosjekt, Boiler-prosjekt. I stedet for å få inn nye folk som ikke kan rutinene, er vi godt kjent med hverandre og systemet, og gjenbruk av de samme ressursene i flere prosjekt har med kontinuitet å gjøre, understreker Brønnich.
Han har utelukkende positiv erfaring som konsulent og drar frem noen punkter som gjør det attraktivt for ham.
I Omega opplever han at det blir spilt med åpne kort.
– Jeg vet hva raten som konsulent er og hva Omega tar i provisjon.
– For meg har tilgangen til å få frilanse med interessante og givende prosjekt vært givende. I tillegg til den unike nettverksbyggingen en får når en kommer rundt og får bli kjent med mange ulike folk og ulike systemer som gjør at vi drar med oss nyttig erfaring i nye konsulentoppdrag.
– Skal en være konsulent bør en ikke være redd for å hoppe inn i nye ting. Det kreves litt fleksibilitet i reisevirksomhet. En kan ikke alltid regne med å få oppdrag der en bor. Selv har jeg vært heldig å fått muligheten i hjemmet til å ukependle, da ofte med 4-dagersuke og langhelg hjemme. Ulf har selv valgt å legge seg inn på hotell de fleste reiseperiodene, der han har møtt andre kolleger og også fått tid til litt sosialt etter arbeidstid.