Deltar i "Sykle til jobben" for femte gang 

Syklister langs veien er ett av mange sikre vårtegn. Sølvi Grindheim Stople har tyvstartet årets sykkelkampanje i Omega, og benytter anledningen til å oppfordre medtrafikanter - myke som de litt hardere representert, som traileren i bakgrunnen - om å vise hensyn i trafikken. Spesielt viktig blir dette på veistrekninger der de alle må dele på veien.

Vårtegn finnes det mange av. Ett av dem er de mange sykkelkampanjene som årlig settes i gang i bedrifter land og strand rundt.

For niende året på rad har Omega latt seg inspirere av den landsdekkende kampanjen "Sykle til jobben". Rundt 600 medarbeidere i Norge og utlandet - i Australia, Litauen og andre steder hvor Omega har kontor - har deltatt i Omegas egen kampanjen de åtte foregående årene. Nå er tiden inne for å melde seg på årets kampanje.

- For å få godkjent registrering må deltakerne sykle eller gå til sammen 20 minutter til og fra jobben hver dag. Deltakerne belønnes med Advantage-poeng; 10.000 poeng dersom man sykler mellom 10 og 20 dager i løpet av sommeren, 20.000 poeng til de som er enda litt sprekere, forteller serviceleder Aslaug Østrem Nesheim.

- I fjor fikk 21 personer 10.000 poeng, mens 62 gjorde seg fortjent til 20.000 poeng. Det betyr at de til sammen minimum må ha syklet eller gått sammenhengende i over 20 døgn, sannsynligvis mye mer, tror Nesheim.

På startstreken for femte gang

Startskuddet for årets «Sykle til jobben-kampanje» i Omega smeller mandag 27. april, og som alle tidligere år siden hun ble ansatt i Omega i 2011 stiller Sølvi Grindheim Stople på startstreken. Det vil si; hun har allerede tyvstartet.

- Jeg er glad i å sykle, og ville nok syklet uavhengig av sykkelkampanjen, men det er ikke sikkert det ville blitt like mange ganger om det ikke var for initiativet fra arbeidsgiver. Det er en liten gulerot å sykle de 20 gangene som skal til for å få full pott med Advantage-poeng, vedgår Stople.

Over 50 timer på sykkelsetet

Hun håper på det samme gode sommerværet i år som i fjor, og at hun kan slå antallet timer hun da tilbrakte på sykkelsetet mellom hjemmet i Sandeid og jobben i Ølensvåg.

- Det ble over 50 timer i fjor, så det skal vel litt til å slå det. Så lenge været er sånn noen lunde, så foretrekker jeg å ta sykkelen fatt de ni kilometerne hver vei, framfor å sette meg i bilen, sier Stople.

Med en snittfart på 20 kilometer i timen går det litt seinere å komme seg til og fra jobb enn om hun skulle brukt bil, men frisk luft og god trim de ekstra minuttene er ikke å forakte.

Med hjertet i halsen

Halve distansen mellom Sandeid og Ølen går på sykkelvei. Mellom Ølen og Ølensvåg derimot må hun ut på en trafikkert E 134.

- På denne strekningen sykler jeg nok litt mer med hjertet i halsen, vedgår hun.

- Det er ikke så aller verst om morgenen. Trafikken er mer spredd da, men ettermiddagstrafikken er ganske så tett. Mange er tydeligvis trøtte og leie etter en lang arbeidsdag, og skal skynde seg hjem til middag. 

- Det hender at jeg ser meg godt over skulderen, spesielt når det er trafikk i mot, og det kan bli to ganger bil og en syklist i bredden. Jeg skulle ønsket de ansvarlige myndighetene snarest fikk orden på gang- og sykkelveien som lenge har vært planlagt på denne strekningen, ytrer Stople. Som myk trafikant kunne hun godt tenke seg at enkelte bilister tok litt mer hensyn inntil sykkelveien kommer.

HMS-oppfordring til bilistene

Karina Hovden Stava, HMS-leder i Omega, sier seg enig med Stople og utfordrer bilister til å ha litt ekstra tålmodighet nå når mange bedrifter starter opp med årlige sykkelkampanjer fra april til juni. 

- Noe av det viktigeste vi som bilister kan gjøre for å øke trafikal sikkerhet er å ikke la oss irritere over syklistene vi deler veibanen med, og avvente forbikjøring til det er mulighet for å gjennomføre dette på en sikker måte, sier Stava. Når en får en god anledning til å passere syklisten/syklistene, er det også viktig å gi tegn slik at bilene bak ser hva som foregår. 

Stava viser forståelse for at det er lett å føle seg presset til å ta en mindre trygg forbikjøring om en har dårlig tid og har mange biler i ryggen, men understreker at når alt kommer til alt er det ofte ikke mange sekunder en taper ved å vente til det kommer en trygg og oversiktlig strekning. 

- Sykelister og bilister har lik rett på veien, derfor er det viktig at begge parter respekterer hverandre og viser forståelse av trygg og sikker trafikal adferd, konkluderer HMS-lederen i Omega.  

Bruk hjelm

Nå som syklistene strømmer ut på gater og veier er det ellers verdt å minne om verdien av å bruke hjem og reflekterende sykkelklær. Nylig kunne man lese i Haugesunds Avis om syklisten som takket hjelmen for at han overlevde en sykkelulykke. Samtidig slår avisen fast at altfor mange lar hjelmen bli liggende hjemme. Søvi Grindheim Stople er ikke blant disse. 

- Jeg bruker både hjelm og reflekterende sykkelklær, og synes det har vært en fornuftig investering, forteller hun, og oppfordrer både myke som harde trafikanter til å vise hensyn og bidra til nok en vellykket sykkelkampanje.