Stø kurs hos UAB i Litauen

Publisert: 23.12.09

Omega har flere kontorer både i Norge og utlandet. Teknologiavdelingen i Klaipeda på Litauens vestkyst er blant disse, og vi har tatt en liten prat med Vadim Naroznij som står ved roret i Litauen.

Vadim NaroznijVadim Naroznij er sjef for Klaipeda-kontoret. (Foto: Jon Kristian Bernhardsen)

Kan du gi oss en liten innføring i hva dere i Klaipeda driver med til daglig?

Som navnet Omega Technology UAB tilsier, tar Litauen-firmaet seg av det samme som teknologiavdelingen i Omega AS gjør. Faktisk, siden avdeling 4 nylig ble delt opp i 4a teknologi med Peter Øren som ansvarlig, og 4b produkter ledet av Johnny Vik, har vi noen folk som jobber med 4a og noen med 4b. Litauen-firmaet (UAB) består av kun systemingeniører og en administrativ stilling. Antall ansatte har variert mellom 5 og 25, men har nå stabilisert seg på den gyldne middelvei med omtrent 15 medarbeidere. Dette er mange nok til å sørge for nødvendig støtte, og er også greit å administrere etter Omegas filosofi.

Vanlige oppgaver for en UAB-ansatt er for eksempel utvikling av en ny kontroll for AppFrame-rammeverket eller oppgradering av en pimspims-modul som Document Control eller Risk Management. Vi jobber tett opp mot teknologi- og produktavdelingene, og reiser ofte til hovedkontoret i Ølensvåg for lengre perioder for å få bedre innsikt i teknologien som blir brukt.

I likhet med de to teknologiavdelingene, driver også UAB med kundestøtte, gjennom oppdrag for systemavdelingene enten ute hos kunden eller via fjernstøtte fra våre kontorer. For tiden har vi flere kolleger ute på langtidsoppdrag: Aleksandr Maksanov har vært i Qatar i halvannet år hvor han erstattet Edvardas Rimkus, som hadde vært der i to år. Saulius Bliudzius har jobbet hos Siemens i Oslo i to år, og Andrius Jonusevicius sitter på Stavanger-kontoret og jobber med et oppdrag for BP.

Utviklere fra Litauen har også vært på oppdrag i Houston, Bonn, Singapore og Moskva. Vi reiser med andre ord en del, i likhet med mange andre Omega-ansatte. Ved uab prøver vi å følge det norske eksempelet så godt som mulig på flere områder: hvordan kontoret er organisert, lagånd, HMS, iver og ansattegoder siden vi alle synes at Omega er et attraktivt firma å jobbe for – moderne, utfordrende og samtidig svært sosialt og flinke til å ta vare på den enkelte. Det er et par karer fra Litauen som jobber direkte for Omega i Norge, men denne løsningen er ikke så populær av naturlige årsaker, familie, venner og annen tilhørighet er langt unna.

Hvordan har 2009 vært, nye utfordringer og nye medarbeidere?

2009 har vært et tøft år for UAB som for mange andre. Antall ansatte har gått noe ned, og det har vært utfordrende å finne nok oppgaver for alle. Men det har vært ganske mange spennende prosjekter også. For eksempel har vi vært involvert i Shtokman-prosjektet i Russland, der vi leverte flere Pims-moduler til et konsortium som utvikler et av verdens største gassfelt. Aleksej Sirokij var en sentral aktør her, sammen med Jevgenij Boldysev jobbet han mot dette prosjektet fra vårt kontor i Klaipeda. Denne oppgaven ble koordinert av Alf Vetvik fra Omega i Stavanger.

Hva er deres erfaringer med å være en vestlig bedrift i Øst-Europa?

La oss starte med å slå fast at Litauen ikke er en del av Øst-Europa, men tilhører Nord-Europa – i likhet med de nordiske landene (ifølge FN sin statistiske avdeling). Det er derfor ikke så forskjellig å jobbe her sammenlignet med et hvilket som helst annet europeisk land. Det er ihvertfall slik det føles nå, 18 år etter å ha fått vår selvstendighet tilbake. Men jeg ser at Litauen ligger godt til både geografisk og historisk, og kan fungere som en bro mellom Øst- og Vest-Europa. Dette gjelder spesielt mot det russiske markedet siden tusenvis av litauere snakker godt russisk, og vårt medlemsskap i EU sørger for nødvendige resurser. Det finnes mange utenlandske investeringsfirmaer i Litauen. Dette skyldes både tilgjengelige “frie økonomiske soner”, og det gode tekniske utdanningsnivået her i landet. Mange litauiske firmaer blir etter hvert en del av større europeiske konsern, noe jeg ser som en del av globaliseringsprosessen.

Aleksej Sirokij og Jevgenij BoldysevAleksej Sirokij og Jevgenij Boldysev fordyper seg i oppgavene for vår avdeling i Litauen. (Foto: Aleksandr Naroznij)

Hvilken innvirkning har finanskrisen hatt på Litauen og Klaipeda, både med tanke på bedrifter og den jevne innbygger?

Finanskrisen har hatt en ganske stor innvirkning både på landet, firmaer og vanlige folk. Myndighetene prøver å håndtere budsjettunderskudd. Firmaer, spesielt de som var involvert i internasjonal handel, fikk ikke nok inntekter og ganske mange gikk konkurs. Mange mennesker har mistet jobben og nasjonale arbeidskontorer har vært oversvømte av arbeidssøkende. Heldigvis har ikke krisen vært så ille innen IT. For eksempel er Barclays, en av Englands største banker, i ferd med å opprette sin IT-avdeling i Litauen, og dette betyr 250 nye arbeidsplasser i løpet av de neste fem årene.

Hvilke planer har UAB for det kommende året?

Omega Technology UAB har begynt å oppsøke potensielle kunder i Litauen for å tilby Omegas produkter: Pims, TeamDocuments, AppFrame og andre markedsrettede utviklingstilbud. Dette betyr mange spennende muligheter for firmaet, og vil medføre at vi blir mer selvstendige og hardføre. Vi vil også få en stadig mer positiv tilstedeværelse i lokalmiljøet, noe som er viktig både med tanke på rekruttering og markedsføring. Dette vil også ha mye å si for vårt samlede erfaringsgrunnlag blant UABs ansatte. Lokale kunder vil kunne gi oss større fleksibilitet med tanke på reising ved å la flere av våre kolleger jobbe fra våre egne kontorer.