Spotlight: Rolf Bjørkdahl
Feirer 25 år som konsulent i Omega
1. april var det 25 år siden Rolf Bjørkdahl (66) fra Uddevalla begynte som konsulent i Omega 365. Til høsten planlegger han å gå av med pensjon, og gleder seg til å ta en kjøretur sammen med kona rundt i Sverige, i sin nybestilte bobil.

– Etter kjøreturen vil vi lete gjennom hele Europa etter de beste stedene for golf, forteller han smilende.
Både han og familien er ekte golfentusiaster og er ivrige etter å komme seg ut og få en "hole in one" så snart sesongen starter.
- Navn: Rolf Bjørkdahl
- Alder: 66 (67 i september)
- Fra: Uddevalla, Sweden
- Omega fokus: Konsulent
- Bakgrunn: Feirer 25 år som konsulent i Omega 365
- Lokasjon: Offshore som completion manager
Rolf har bodd i Uddevalla i Sverige hele livet og har to voksne barn og ett barnebarn på ti år.
– Golf er en stor interesse for både meg, kona og våre to barn, forklarer Rolf. Det hele startet da han ble med sønnen å spille golf da sønnen var yngre, og siden har det vært en fast hobby.
Da Bjørkdahl begynte i Omega tilbake i 1997, var han konsulent nummer 40. Bjørkdahl hadde allerede jobbet i offshorebransjen i 21 år, og det var på Hydros oppkoblingsprosjekt på Oseberg C at han møtte en av gründerne og eierne av Omega, Tor Erling Lunde, som også jobbet med det samme prosjektet.
– Jeg hadde allerede møtt Tor Erling Lunde på begynnelsen av 90-tallet, da jeg jobbet med offshoreprosjekter, så da han spurte meg om å begynne som konsulent var det et enkelt valg, forklarer Rolf, som legger til at han aldri har angret på dette valget.
– Det har vært så mange muligheter i Omega og jeg har alltid følt at det er en trygg arbeidsplass.
– Før jeg begynte å jobbe som konsulent, ble jeg kjent med Omega mens jeg var en del av testteamet for Omegas prosjektstyringssystem, Pims, for Norsk Hydro i 1990. Da hadde Norsk Hydro sitt eget system, men etter å ha testet det nye Pims-verktøyet fra Omega begynte Norsk Hydro å bruke Pims i stedet.
Tok steget offshore
Det var på mange måter en tilfeldighet at han begynte å jobbe i offshorebransjen. Bare 21 år gammel, og akkurat ferdig med utdanningen ved Teleteknisk Gymnas og ett år i militærtjeneste, oppdaget han en annonse i lokalavisa i Uddevalla, hvor det norske selskapet Norsko Services på Stord (Aker Norsco) søkte offshorearbeidere.
– Jeg hadde ingen anelse om hva jeg skulle gjøre etter militærtjenesten, men da jeg oppdaget denne muligheten syntes jeg det så interessant ut. Dette var tilbake i 1976, og det var ikke typisk for svensk ungdom å velge en karriere i offshorebransjen på den tiden. Sammen med en venn dro jeg til Landvetter flyplass i Gøteborg for å få mer informasjon fra rekruttererne fra Norge. Totalt var vi ti karer som begynte å jobbe for bedriften på Stord.
Siden den gang har Rolf vært i offshorebransjen og jobbet på nesten 40 forskjellige plattformer. Han jobber for tiden på et prosjekt som Completion Manager. De første årene som konsulent varte Rolfs oppdrag vanligvis fra ett til halvannet år, men de siste tolv årene har han vært del av større prosjekter hvor oppdragene vanligvis har hatt en varighet fra tre til fire år.
– Det har vært mange modifikasjonsprosjekter gjennom årene, inkludert ny teknologi og ny kompetanse for å øke produksjonen på eksisterende felt. I tillegg har det vært mange oppkoblings- og idriftsettelsesprosjekter på nye felt. Mye variasjon i prosjektene opp gjennom årene er nok årsaken til at jeg har klart å holde meg så lenge i bransjen. Du blir kjent med mange mennesker og det er mange forskjellige måter å jobbe på. Jeg har lært og fått tatt del i mange spennende prosjekter offshore.
Rolf understreker at han fortsatt holder kontakten med mange av kollegene han har blitt kjent med i løpet av årene offshore. Det har ofte vært slik at det samme teamet møttes igjen på andre prosjekter, noe som har vært til hjelp for prosessene i prosjektet i tillegg til å styrke vennskapet deres.
Sikkerhet og utvikling
I 46 år har Rolf vært en del av gullalderen på norsk sokkel, og erfart den pågående utviklingen innen arbeidskultur, systemer, og ikke minst utviklingen og søkelyset på helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid (HMS) i offshoresektoren.
– Hvis du hadde fortalt oss på 70- og 80-tallet at vi ikke hadde måttet dele soverom med fem andre røykende kolleger på flotellet, hadde det vært vanskelig å tro, men det var standarden den gang.
Bjørkdahl forteller også om at han hadde flaks med turnusen da han i 1980 jobbet på Edda på Ekofisk. Da han var hjemme i Uddevalla i friperioden var han vitne til nyheten om Alexander Kielland-plattformen som kantret under en storm.
– Jeg har aldri vært redd for å reise offshore, men jeg innså at det var ren flaks at jeg ikke var offshore på det tidspunktet. På grunn av turnusen den gang med to uker fri og to uker på, var det en femti prosent sjanse for at jeg kunne ha vært der da ulykken inntraff. Jeg var så ung at jeg ikke skjønte alvoret i alt. Da jeg kom tilbake på jobb etter ulykken fortsatte arbeidet som normalt, og vi fikk et nytt flotell, men det var ingen som spurte hvordan du hadde det, sier han betenksomt.
Tøffe karanteneregler
Ifølge Rolf har det vært 25 magiske år som del av Omega-familien. Han har aldri vurdert å avslutte forholdet til Omega 365, bortsett fra en periode tidlig i 2021.
– Jeg fortalte arbeidsgiveren min at jeg mest sannsynlig ville ende opp med å slutte midt i et prosjekt på grunn av at det var mye hotellkarantene forårsaket av Covid-19. Jeg ble imidlertid bedt om å fortsette, og jeg innså at jeg aldri før hadde gitt opp et prosjekt jeg hadde vært en del av. Da bestemte jeg meg for å fullføre dette prosjektet også.
Det har vært noen tøffe år under pandemien. Bjørkdahl reiste fra Uddevalla via Sola, for så å reise offshore og hjem igjen. 2/4-rotasjonen offshore (to uker offshore, fire uker fri) ble kombinert med ti dager karantene på hotell før han reiste offshore, og syv dager karantene hjemme i Uddevalla når han returnerte etter offshoreturen.
– Regelverket gjorde at jeg brukte mesteparten av fritiden i karantene, forklarer Rolf. Totalt viste det seg å være over 100 dager på karantenehotell på Sola i denne perioden.
Verdifulle kollegaer og familietid
Bjørkdahl kan ikke understreke nok hvor mye både hans avdelingsleder i Omega 365, Wenche Tindeland, hans kollega Tor Erling Lunde, og de andre han har blitt kjent med i tiden han har jobbet som konsulent, har betydd for ham.
– Det er så mange mennesker som ønsker å få muligheten til å jobbe som konsulent for Omega 365, sier Rolf.
– Wenche har alltid vært i forkant av kontraktene mine, og prøvd å finne nye og interessante prosjekter for meg å starte med når de eksisterende prosjektene jeg jobbet med nærmet seg slutten.
– Det kan være vanskelig for mange å tro på alle fordelene vi har i Omega. Her kan vi reise på teambuildinger og møte kolleger fra hele selskapet, i tillegg til å leie hus over hele verden, sier han, og viser til Advantage, Omega 365s velferdsprogram for ansatte.
For familien hans har Omega-leilighetene på Kanariøyene vært en gylden sjanse til å kombinere en familiesammenkomst med hovedinteressen golf.
– For meg og familien min har dette vært verdifull tid.
Om Spotlight
Spotlight er en serie med saker som fremhever og feirer ansatte i Omega 365 og deres arbeid. Vi tror det er mange bidrag, personligheter og utviklinger i Omega 365 som fortjener annerkjennelse.
Du har kanskje en kollega som har gjort et gjennombrudd, forbedret moral på arbeidsplassen eller sikret seg en kundekontrakt – vi vil gjerne vite om dem og feire dem! Følg med for å finne ut hvordan du kan nominere en Spotlight-kandidat eller send dine nåværende tips til lauren@omega365.com.