Fra arbeidende styreleder til konsernleder – Petter Aalvik har vært en sentral del av Omega 365s historie i 25 år.

Han vet også at det krever årvåkenhet, planlegging og stå-på-vilje fra mannskapet for å komme seg trygt gjennom farvannet som ligger foran dem. Konsernsjefen er stolt over å være en del av industrieventyret i Ølensvåg. Omega-konsernet er bygget stein på stein i et imponerende høyt tempo. Det som startet som en lokal bedrift i Ølensvåg har vokst til et globalt konsern med 2000 ansatte «over natten», og i de siste 25 årene har Petter Aalvik hatt roller først som arbeidende styreleder, også som konsernsjef.  

– Det har vært et eventyr. I Omega finner du høy ekspertise og dyp fagkompetanse på mange områder. Om jeg kan bidra litt til å legge forholdene til rette for folk så er jeg på god vei, sier han med et smil.  

Da Aalvik kom inn i styret på slutten av 1990-tallet omsatte selskapet for omtrent 50 millioner og det var omtrent 70 ansatte. Siden den gang har selskapet delt seg i tre hovedområder – subsea, consulting, og software – og nådde i fjor en rekordomsetning på fire milliarder.  

Nylig fylte Aalvik 60 år. Selve dagen feiret han og tvillingbroren sammen med storfamilien hjemme hos foreldrene på Husnes.  

– Det er ikke så mange som tipper den alderen på deg?  

– Vel, jeg er ikke noen ungdom lenger. Men jeg trener og løper en del, prøver å holde meg i form. Det er viktig å beholde gnisten som skal til for å pushe videre utvikling.  

Der det startet  

Til vanlig har Aalvik kontorsted i Omega 365 sine lokaler på Forus i Stavanger. Et spartansk møblert kontor som ikke rommer så mye mer enn bord, stol og PC. Aalvik er ikke en konsernsjef som forlanger luksus eller prangende hjørnekontor. Aller best liker han dager som dette, dager der han kan besøke kollegaer og lytte til hvordan «gjengen» på jobb egentlig har det. I dag er han innom Ølensvåg, bygden både han og konsernet ser på som et hjemsted.  

– Det var her det hele startet. Gründerne bak Omega bydge seg båt, bygde seg hus og var driftige med gode ideer allerede fra tenårene, og mye gøy med båtturer, musikk og mye sosialt. Besteforeldrene mine bodde her, så jeg var ofte innom. Da jeg ble spurt mange år senere om jeg ville bidra i selskapet, var det et lett valg å takke ja, sier han.

Aalvik er født i Stavanger der moren jobbet som lærer og faren som ingeniør på hermetikklaboratoriet. Da bransjen gikk inn i en nedgangstid i 1968, flyttet familien til Høyanger, der moren lett fikk lærerjobb og faren engasjerte seg i produksjon av bildeler og videreforedling av aluminium fra fabrikken der.

– De visste ikke da at de forlot Stavanger rett før oljeeventyret startet. Men Høyanger var en fin plass å vokse opp som en del av søskenflokk på fire, og familien ble boende der i nesten 20 år.

Petter bodde i Høyanger fra han var tre til 16 år, noe den særpregede dialekten hans bærer preg av.  

– Jeg var jo siddis da vi kom til Høyanger, men da jeg og tvillingbroren min skulle ut og snakke med folk gikk vi hjem og sa at de snakket engelsk i Høyanger. Vi forstod ingenting! Dialekten min er nok et produkt av at jeg har flyttet mye og prøvd å tilpasse meg, sier Aalvik.  

16 år gammel valgte han å flytte til besteforeldrene i Ølensvåg. Her var han vant med å være på somrene, og her fikk den medfødte interessen for sjøen og båtlivet bedre kår. Bestefar Petter Berge var kreftsyk, og Aalvik ville gjerne hjelpe til.  

–Det var jo fint gjort av en 16-åring?  

– Å, det gikk begge veier, det var like kjekt for meg, sier han uten å gjøre noe nummer av hele handlingen.

Da Aalvik ble med i styret på slutten av 1990-tallet, hadde Omega rundt 70 ansatte og en omsetning på 50 millioner kroner.

Hyllest fra styreleder 

Denne dagen er gode kollegaer samlet i kantina i Ølensvåg. Det er levende musikk, kake på bordet og en preget styreleder Sigmund Lunde som skal takke Petter for 25 år i Omega 365 og gratulere han med 60 gode år. Det skinner mellom linjene i Sigmund Lunde sin tale at båndet mellom de to barndomskameratene er sterkt.  

– Petter har vært og er en fantastisk konsernsjef. For meg personlig er det få personer som betyr så mye som Petter har gjort. Utenom familien er han den som har gitt meg mest glede i voksenlivet. I 25 år har han tatt ansvar, lagt struktur, sikret kontrakter, tenkt ut løsninger – og rett og slett gjort det mulig for meg å holde på med de kjekke tingene, sier Lunde.  

Han viser til Aalvik sitt klokkeklare fokus på kontrakter, gode kundepresentasjoner og framtidstro.  

– Da Petter startet hos oss hadde vi en periode der alle gjorde alt og alle bestemte alt – og det var lite struktur. Jeg pendlet en del til London og traff på Petter flere ganger på Heathrow. Tanken dukket opp: om han kunne være mannen som skulle styre Omega-skuten videre. Vi turte å stille spørsmålet. Som Arne Gunnar Habbestad sa den gang: det kan ikke gå dårligere enn at han takker nei. Det er godt mulig Petter hadde gode minner fra barndommen i Ølen, for han takka ja.  

–Jeg husker vi ba han om å skrive sin egen stillingsinstruks, og at vi syns det var på grensen til morsomt at han skulle ha ansvar for selskapsstruktur. Vi hadde jo bare ett selskap! Men nå har vi altså 30, sier Lunde og nevner utallige samtaler de to har hatt gjennom årene.  

– Det er absolutt ikke alltid vi er enige om alt, men det at vi utfordrer hverandre gir kvalitet. Petter er tolmodig og flink til å motivere.

Gode venner og forretningspartnere gjennom et helt liv – sammen har Sigmund Lunde og Petter Aalvik vært med på å forme Omega 365s utvikling.

Enorm vekst 

Da festtonene roer seg løfter Aalvik blikket på nytt. Han har mange tanker om hvor konsernet bør gå videre.  

– En er nødt til å så før en kan høste, også her. Innsatsen vår i dag og i morgen er grunnlaget som skaper inntekt til selskapet neste år og videre fremover, sier han.  

Han setter pris på kulturen i Omega 365 og er ydmyk over tanken på gründerne og de dyktige kollegaene som har bygd opp konsernet, og som fremdeles er motorer i selve driften.  

– Omega vokser innenfor programvare, konsulent og subsea. Med over 100 000 månedlige aktive brukere er Omega 365 og Pims globalt anerkjente varemerker innenfor programvare. Konsulent er det største forretningsområdet med 1000 medarbeidere i det norske markedet. Med kombinasjon av høy ekspertise og investeringer i avansert teknologi har Omega Subsea truffet en nerve i markedet og levert rekord vekst. Felles for alle tre forretningsområder er at de har bygget en ledende posisjon målt i markedsandeler innenfor sine segmenter.

Han har ståltro på at fornøyde kunder er den aller beste markedsføringen av konsernet. 

– Har vi godt omdømme ute hos kundene og fornøyde ansatte er vi kommet langt. Fornøyde kunder kommer tilbake og kjøper mer. 

Logger sjelden av 

En stor del av arbeidshverdagen til Aalvik er planmessig styrearbeid og ledermøter, og så kommer i tillegg saker som ikke er planlagt. Som en del av konsernleder-rollen er Petter styreleder i rundt 20 norske og utenlandske datterselskaper. 

– Kona mi er ofte misunnelig på at jeg kan styre så mye av arbeidshverdagen min selv. Men det blir jo slik når det er jeg som inviterer til styremøter og legger opp disse prosessene. Likevel blir ingen dager slik som jeg har planlagt. Det dukker alltid opp noe som trenger øyeblikkelig oppmerksomhet, eller prosjektarbeid som jeg liker å ta del i som anbudsprosesser, kjøpsvurdering av virksomhet eller andre prosjekter der jeg kan bidra. Det liker jeg godt, sier Aalvik.  

– Du logger sjelden av?

– Jeg elsker jobben min og tenker på ett eller annet med jobben stort sett hele tiden. Jeg tror mange i Omega har det slik, det tikker inn meldinger døgnet rundt. Slik er det når jobben er interessant. Vi må passe på hverandre at det ikke blir for mye, og hver og en av oss må finne måter å hente inspirasjon og overskudd, og håpe på god helse.

Fra kontoret på Forus er Aalvik med og leder Omega 365 gjennom en tid i stadig endring.

Ville designe skip 

Årene i Ølensvåg satte spor, også i framtidsdrømmene til Aalvik. Etter videregående søkte han seg til Sjøkrigsskolen, og utdannet seg til navigasjonsoffiser. Senere studerte han Naval Architecture og Ocean Engineering i Newcastle og Glasgow, drevet av en drøm om å designe skip – inspirert blant annet av skipsbyggingen hos Berge Sag i Ølensvåg. Etter endt utdanning ble det jobb hos Stolt Nielsen Seaway i Haugesund som på den tiden drev den mest avanserte flåten av offshore-konstruksjonsskip for subsea-prosjekter. Der fikk Aalvik brukt det meste han hadde lært på skolen i planlegging og gjennomføring av marine operasjoner, og i det å øke kapasiteten på skipene.
 
Senere gikk turen til Frankrike, hvor han tok en mastergrad i finans og ledelse, før han begynte i Boston Consulting Group i Stockholm. Her jobbet han med strategi og forretningsutvikling for ulike selskaper, og var med på å etablere BCGs kontor i Oslo.  

– Det var en kjempeinteressant tid, jeg likte godt tempoet og at det skjedde så mye hele tiden, sier han.  

På slutten av 90-tallet hadde familien fått to barn, og behovet for å slå seg ned en plass meldte seg. Aalvik og familien flyttet fra Oslo til Stavanger og han fikk jobb i ledelsen i børsnoterte Smedvig ASA som drev globalt med borerigger, produksjonsskip, reservoarmodellering og brønnteknologi.  

– På de store byggeprosjektene for boreskip og produksjonsskip brukte vi Pims og vi leide inn konsulenter fra Omega. Jeg husker jeg tenkte det var morsomt at de gamle vennene mine fra Ølensvåg gjorde det så godt.  

Byttet roller 

Aalvik fikk spørsmål om han ville gå inn i styret til Omega 365, noe han han mer enn gjerne takket ja til. Selskapet opplevde en sterk vekst utover 1990-tallet før oljeprisen krakket i 1997 og dot.com- bobla sprakk i år 2000, da var det skralt med prosjekt og det var behov for å tenke nytt og strategisk i Omega-verden.  

– I Mexicogulfen var markedet godt mens i Nordsjøen var det få prosjekter, så i styret i Omega la vi en plan for ekspansjon til USA. Vi hadde allerede en kunde som ønsket oss dit og flere ansatte som ville reise. Vi signerte kontrakten, etablere selskap i Houston, og jeg gikk fra å være styreleder til å bli «arbeidende» styreleder. Få år senere, da Sigmund ville inn som konsulent i olje- og gassprosjektet Snøhvit, skiftet vi roller: Sigmund gikk fra rollen som daglig leder til styreleder, og jeg tok rollen som daglig leder.  

Fra starten har Omega vokst med å koble ny teknologi og dyp fagekspertise til kundens byggeprosjekter. Slik er det fortsatt; det gjelder subsea-robotics og avansert utstyr for gjennomføring av subsea-prosjekter. Det handler om programvareløsninger som gir organisasjonen den informasjonen som trengs for å at hver har kontroll over arbeidsoppgavene sine, og konsulenter som sørger for rett person på rett sted til rett tid.  

– Vi brenner for mer effektiv prosjektgjennomføring, og vi tror at Omega gjør en forskjell i å sørge for at prosjekter blir levert til rett tid, til riktig kvalitet og til lavest mulig kostnad. Nytt de senere årene er at nå vokser Omega også innenfor forvaltning, drift og vedlikehold som en naturlig forlengelse av prosjektvirksomheten. Det er kjekt å jobbe for og i sammen med flinke folk som du kan stole på. Stor nok til å levere, liten nok til å bry seg, det er et veldig bra slagord som Sigmund lanserte, sier Aalvik. 

– Hva er den største utfordringen fremover?  

– Vi har tre forretningsområder som vi ønsker å modne fremover slik at de blir ledende innenfor sine respektive områder, og med sterke satsinger hver for seg blir det også større rom for synergier mellom hvert område. Med lønnsom omsetningsvekst på rundt 20 prosent per år er vi på rett vei. Den største utfordringen fremover er å holde slik vekst over tid gjennom ulike markedssituasjoner.  

Urolig verdensbilde  

Aalvik er opptatt av å bygge en bærekraftig og mangfoldig organisasjon, og han følger nøye med på verdensbildet. 

– Vi ser all uroligheten og får mye lidelse tett innpå oss gjennom ulike medier. Jeg håper verdensledere tar til vettet. Heldigvis er alle Omega-kontorene i fredelige demokratiske land. Jeg må vite at våre ansatte har det trygt og godt, og jeg håper at vi kan holde oss langt unna områder med væpnet konflikt. Når stormen raser så hjelper det å ha søkelys på jobben og ting som vi kan gjøre noe med. Gjennom Omega sine gaver til Flyktningshjelpen støtter vi hjelpearbeid til de mest vanskeligstilte, sier Aalvik.



Om Spotlight

Spotlight er en serie med saker som fremhever og feirer ansatte i Omega 365 og deres arbeid. Vi tror det er mange bidrag, personligheter og utviklinger i Omega 365 som fortjener annerkjennelse. Du har kanskje en kollega som har gjort et gjennombrudd, forbedret moral på arbeidsplassen eller sikret seg en kundekontrakt – vi vil gjerne vite om dem og feire dem! Nominer en Spotlight-kandidat ved å sende tips til lauren@omega365.com.