Åsa har vært med Omega 365 Areal helt fra starten og sett selskapet vokse betydelig.

Selv om Åsa nå kan se tilbake på 25 år i Omega 365 Areal har hun ingen planer om å sette seg i gyngestolen og si «alt var bedre før».

– Det er så viktig å ikke bli for bekvem på jobb, vi må prøve nye ting og hive oss ut i oppgaver vi ikke har prøvd før. Ellers blir vi jo ikke bedre, sier hun og roser Omega 365 Areal som arbeidsgiver. Gjennom disse årene har det nemlig vært mange muligheter til å prøve å svømme på dypt vann, samtidig som hun har fått utviklet egen kompetanse og fått jobbet med en imponerende rekke kunder.

Be om nye oppgaver og bruk kollegaene dine, er hennes råd til nyansatte i selskapet. Hun er glad koronatiden og fast hjemmekontor er et tilbakelagt stadium, aller helst vil hun ta med seg tegninger inn på kontoret til naboen for en god diskusjon. Hun mener en må se kollegaene sine for å bli godt kjent, det er mye som fungerer godt over teams, men lite som kan erstatte fysiske møter.

– Jeg liker aller best å være på kontoret, kjenne på pulsen og få innputt fra kollegaer. Kollegaene er veldig viktige for meg, og kanskje spesielt de unge, som jeg kan lære så mye av. 
 Daglig leder i Omega 365 Areal, Gisle Heggebø er klar i sin tale når han skal beskrive Åsa.

– Hun er alltid positiv og blid, i tillegg til at hun er veldig dyktig med kundene, slår han fast. 

Fantastisk reise

Åsa har vært med helt siden starten på Omega 365 Areal og sett selskapet utvikle seg fra de var en liten Omega-avdeling med noen få ansatte, til en bedrift som i dag har 50 ansatte fordelt på fire kontor.

– Det har vært en fantastisk reise, og Omega har vært en veldig god arbeidsgiver for meg. I starten var vi så få at alle spiste lunsj på likt og reiste på tur sammen. Den siste gangen vi var alle på tur var vi til Reykjavik på Island, da måtte vi leie ett helt hotell, forteller hun og ler.

Gjennom årene har hun hatt kontorplass både i Ølensvåg og Frakkagjerd, i dag sitter hun på Haugesundskontoret til Omega 365 Areal på Norheim, noe hun trives godt med.

– Selv om jeg ikke har vært involvert i alt som har skjedd her så har jeg jo fått sett utviklingen på nært hold, ikke minst har kundegruppene våre utviklet seg, sier hun og trekker frem Berge Sag og jobben med å arbeide frem hyttefeltene i Vågslid som et oppdrag hun ser tilbake på med glede.

– Gjennom 25 år har det selvsagt vært kunder og prosjekter som ikke har vært så spennende også. Men uansett har jeg gledet meg til å gå på jobb hver eneste dag.

Åsa mener mangfoldet i oppdrag har gitt henne en fantastisk karrierevei, fra små prosjekter til komplekse samfunnsbygginger.

To hjemland

Tempoet er høyt rundt Åsa. Hun snakker fort og engasjerende på det som kan høres ut som et svensk-språk som er lite slipt tross mange år i Norge. Selv sier hun venner og familie kommenterer at morsmålet har tapt seg, men kjernefamilien på fire har fremdeles begge beina godt festet i to land. Det hele startet i 1997, da var arbeidsmarkedet i Sverige dårlig og Åsa ønsket å prøve noe nytt. Hun valgte Norge og Haugesund, der hun fikk jobb i Trygge barnehager. Det som skulle være et annerledes prøveår i Norge har så langt blitt til 27 vintrer.

– Det gikk sånn som det ofte går, jeg traff en kjekk haugesunder og fikk etter hvert tilbud om jobb i Omega. Dette har jeg ikke angret på selv om det kan virke langt hjem. Vi treffer foreldrene mine så ofte at jeg ikke tror barna tenker på at de bor i Sverige, og resten av familien bor her.

– Jeg regnet på det en gang da barna var små, da hadde vi 10-12 treffpunkt med foreldrene mine gjennom året. Det er mange som har besteforeldrene nærmere som ikke ser de så ofte.

I dag er det hun og mannen igjen i huset i Haugesund, de to barna er voksne og har flyttet ut.

Sæter eller skyskraper

Åsa har aldri sett seg tilbake etter starten i Omega 365, hun fant fort tonen med Terje Lunde, Leif Åsheim og Gunnar Vårdal som alle var sentrale i byggavdelingen i Omega 365 da hun startet, etter hvert ble også Jan Stødle en god kollega. Hun husker godt de årene da hele gjengen jobbet sammen, og avstanden mellom de ansatte stort sett bare var en armlengde.

– Det er kjekt å jobbe i et selskap der du får gjøre mye nytt og ta ansvar dersom du ønsker det. Her blir du kastet ut i ting du ikke har gjort før. Som bygg-ingeniør er jeg mer som en potet. Jeg er ikke konstruktør, ikke teknisk tegner eller arkitekt, men jeg jobber blant annet med vann, vei, landmåling og terrengløsninger.

– Det handler jo om å finne gunstige løsninger, det er spennende å se på hvordan en kan få best mulige hverdager, hvor på tomten bør bygningen ligge for å få mest sollys og minst vind for eksempel. Vi jobber alltid for å få til best mulig terrengtilpassing, vi ønsker ikke at prosjektene skal sette for sterke fotspor etter seg.

Men hvorfor akkurat bygg?  

– På videregående var jeg ikke så glad i verken språk eller økonomi, samfunnskunnskap var spennende, men jeg valgte likevel å gå en teknisk retning og mot å bli ingeniør. Da stod valget om ingeniør innen maskin, elektro, kjemi eller bygg, og valget falt ned på bygg. Det er jo noe bestandig over dette å jobbe med bygg, dette står i mange år og er så synlig. Det er ikke så nøye om det er en sæter, en skyskraper eller en kirke jeg jobber med.

– Det er så viktig å ikke bli for bekvem på jobb, vi må prøve nye ting og hive oss ut i oppgaver vi ikke har prøvd før, sier Åsa.

Viktig med samfunnsbygging

Sammen med Berge Sag har hun fått sett hvordan hyttefeltene i Røldal og Vågslid har utviklet seg gjennom årene. Hun har sett at hyttene blir større og komforten ekstremt mye bedre.

– Jeg liker godt å jobbe med samfunnsbygging på denne måten, og jeg likte å jobbe sammen med kundene. I starten kunne jeg dukke opp på tomtene fire ganger gjennom prosjektet, det handler jo bare om at jeg ønsket at sluttproduktet skulle bli så bra som mulig.

– I dag er jeg nok ikke like mye «der ute», men kunden og oppdraget er like viktig for det.

Selv skulle hun gjerne jobbet mer med sentrumsutvikling og offentlige miljø. Og det kan like godt være et torg i Nedstrand, som en park i London eller Stavanger

– Meningen er uansett å finne ut hvordan løsningen kan brukes. Folk bor ulikt, noen har trampoline i hagen, andre trenger å gå ut i parken for å leke, hvordan bør en da legge til rette?  Jeg liker å reise mye, og jeg ser jo fort hva jeg liker av løsninger som fins i bymiljøene, og som jeg kan bli inspirert av til prosjekt her hjemme.

Hverdagstempoet

Familien har hytte på Foldøy i Suldal og hun er ivrig bruker av Advantage-programmet til Omega 365. Her kan en bruke oppsparte poeng til å delta på turer, teambuildinger, leie hytter eller gå på arrangement. I flere år hadde de også seilbåt som de en sommer seilte med til Stockholm, sommeren etterpå hentet de den og seilte tilbake. Selv om Åsa selv påstår hun er flink til å slappe av på terrassen og bare nyte dagen høres det ut som at hun aller helst har høyt tempo gjennom dagene.

– Er du spontan?  

– Ja, jeg er nok det, jeg sier nok ja til ganske mye. Men jeg må absolutt ikke være med på alt som skjer, på ingen måte. Jeg trenger ikke alltid være med ut i båten for å fiske, jeg kan heller spise fisk til middag etterpå, sier Åsa og ler godt.

Om Spotlight

Spotlight er en serie med saker som fremhever og feirer ansatte i Omega 365 og deres arbeid. Vi tror det er mange bidrag, personligheter og utviklinger i Omega 365 som fortjener annerkjennelse. Du har kanskje en kollega som har gjort et gjennombrudd, forbedret moral på arbeidsplassen eller sikret seg en kundekontrakt – vi vil gjerne vite om dem og feire dem! Nominer en Spotlight-kandidat ved å sende tips til lauren@omega365.com.