Økonomileder i Omega 365, Kjell Tore Helgeland.

– Med den størrelsen som konsernet har nå har vi måttet rekruttere mange nye medarbeidere. Vi økte med 350 medarbeidere i 2023, i takt med vekst i salgsinntektene. Nå teller vi 2150 medarbeidere globalt, sier økonomisjef i Omega 365, Kjell Tore Helgeland. 

Helgeland viser til at veksten i 2023 skjedde på samtlige satsningsområder samtidig. Konsernet har det siste året delt rapportering av driften opp i tre hovedkategorier; consulting, solutions og subsea. 

– Vi ser at veksten er ganske likt fordelt mellom disse hovedsatsingene. Videre fremover tror vi på et godt marked og fortsatt god vekst, men vekstraten i 2023 ligger høyere enn det som vi kan forvente i snitt over tid. Vi tror på fortsatt god vekst fordi løsningene og tjenestene våre treffer markedet godt, og det skjer hele tiden en utvikling for å dra nytte av mulighetene som ligger i ny teknologi. 

Helgeland viser til at tredelingen åpner for flere muligheter til å utnytte globale synergier mellom de ulike arbeidsfeltene. 

– God vekst er mulig så lenge vi får tak i den kompetansen vi trenger. Det er dyktige folk som er nøkkelen til suksessen vår, i stor grad er det kompetanse, programvare og timer vi selger. 

Større produktportefølje i Solutions

Helgeland mener den internasjonale satsingen er en stor del av vekst-bildet i alle deler av konserndriften. I tillegg har vi den effekten at svak krone i 2023 har bidratt til sterkere tall fra internasjonal virksomhet. Dersom kronen skulle styrke seg vil valutaeffekten bli motsatt. Selve konsernet består av omtrent 30 selskaper som rapporterer til konsernledelsen, mange av disse er internasjonale. 

– Alle selskapene våre blir mer og mer involvert i våre internasjonale leveranser, sier Helgeland.

I tillegg til større marked internasjonalt trekker han frem større produktportefølje som et av hovedpoengene fremover. Omega 365 Solutions gikk i løpet av 2023 fra i hovedsak å kunne tilby systemløsninger som prosjektstyring, til nå også å tilby system til drift og vedlikehold. 

– Dette var et viktig gjennombrudd for Solutions i fjor. Det å kunne tilby løsninger for kunder som strekker seg fra prosjekt og over til driftsfase gir større gevinster hos kundene våre. 

I 2023 ble det investert nærmere 50 millioner i programvareutvikling, noe Helgeland mener er nødvendig for å henge med i utviklingen av produktene som markedet etterspør. 

Nye satsinger

Omega Subsea har hatt en sterk utvikling i 2023. Dette er det første driftsåret til Joint Venture-selskapet Omega Subsea Robotics AS, som er eid 50 prosent hver av Omega 365 og Solstad Offshore ASA. Selskapet er etablert for å satse på utvikling, investering og drift av ROV-system til offshore-bransjen som også inkluderer offshore-vindmøller.  

– Dette er en satsing som vi ser gir stabile og lange kontrakter for oss. Det fører til at Omega Subsea blir en attraktiv arbeidsgiver hvor vi kan tilby mange posisjoner som går i faste turnuser over lang tid. Vi tror fremtidsbildet viser en stabil vekst i flere år fremover, sier Helgeland. 

Omega 365 Consulting med oppkjøp

Omega 365 Consulting opplevde økt etterspørsel og viser omsetningsvekst på 23 prosent i 2023. Helt på slutten av 2023 kjøpte Consulting opp PDS Protek og PDS Consult i Haugesund. Protek blir et viktig supplement for å styrke satsingen på «inhouse engineering», samtidig som en styrker muligheten til å ta på seg hele enterprise-oppdrag. Målet er å kunne ta over stadig flere deler av prosessene ute hos kunde. 

– Det var viktig, ikke minst for å sikre mer kompetanse inn til oss. Omega er historisk basert på organisk vekst, og ikke oppkjøp. Vi har som kultur at vi bygger stein på stein og rekrutterer til egen organisasjon. Men i dette tilfellet gjorde vi et unntak, siden PDS representerer et så godt og etablert miljø som vi har samarbeidet med lenge, sier Helgeland. 

Kultur gir suksess

Økonomisjefen er klar på at den unike bedriftskulturen har satt spor internasjonalt, og at det trolig er en av suksessfaktorene i konsernet. 

– Omega 365 er basert på folk og timer og utvikling av programvare, det fasinerer meg hva vi kan få til ut fra det. Nå har vi i tillegg en ROV-satsing som er ganske ny for oss, men tradisjonelt er vi basert på å selge timer, kompetanse og programvare. Dette er flinke folk som jobber sammen, og som har skapt en felles kultur som alle ser verdien av. Det gjelder om vi er i Ølensvåg, USA eller Litauen, vi snakker på mange måter det samme språket uansett når vi henvender oss til kunde. Det tror jeg vi tjener på, sier Helgeland.