Veien til 1000
Publisert: 20.11.2012
Da Marcus Renås ble ansatt 19.september sørget han for en ny milepæl i vårt jubileumsår: Omega bikket 1 000 medarbeidere verden over for første gang.
Vår kollega nr. 1 000 var ikke fremmed for Omega da han begynte offshore for Aibel nylig. Svenske Marcus Renås var en del av teamet allerede i 2006, før han fem år senere valgte å ta en pause fra oppdrag i Norge for å være nærmere hjemmet i Gøteborg. På dagen et år etterpå kom han tilbake på Omega-oppdrag igjen. Commissioning-ingeniørens karriere hos oss oppsummerer i korte trekk en historie om et selskap i rask vekst.
- Jeg var nr. 340 da jeg ble ansatt i Omega i mai 2006. Seks år senere kom jeg tilbake til en tusen-mann stor bedrift. Jeg har alltid likt Omega for den forretningsideen som ligger bak, og de siste årene har vel vist at det har vært suksessoppskriften, sier Renås.
Flere avdelinger
Marcus ble en del av teamet da veksten for alvor tok av; i 2005 ønsket vi velkommen til 100 nye medarbeidere. Marcus fikk 120 nye kollegaer i 2006, samtidig som etterspørselen ballet på seg og større kundeavtaler kom til.
I juni kom nok en rammeavtale med Statoil, der Omega skulle levere tjenester innen flere brede disipliner. Året før hadde Omega åpnet sitt andre kontor utenlands, denne gang i Litauen, og hadde nå avdelinger i Klaipeda, Stavanger, Houston og Ølensvåg. Og samtidig som dørene til ny avdeling i Calgary, Canada åpnet , satt Marcus og en større gjeng Omega-kollegaer på jobb på Melkøya, Europas første eksportanlegg for flytende naturgass og et av Omegas største enkeltprosjekt innen konsulenttjenester til den tid.

Etter et års pause fra Omega karrieren sin kom Marcus Renås tilbake som ntr. 1 000 19 september 2012.
- Det var kanskje den beste tida jeg har hatt i løpet av karrieren i oljebransjen, forteller Marcus, som sammen et bredt konsulent-team fra Omega hadde basen på Melkøya ved Hammerfest, verdens nordligste by.
Fra 2006 til 2008 var han med på utbyggingen av mottaksanlegget for gass fra Snøhvitfeltet som inneholdt 193 milliarder kubikkmeter naturgass.
- Vi var en god gjeng der oppe, satt på jobben utover kveldene og i midnattsol. Selv om vi satt såpass langt borte fra avdelingskontorene i Omega, var det hyppig besøk fra hovedkontoret opp til oss i nord. Vi skjønte vi var med på å bygge noe stort, og vi følte oss nær Omega selv om vi satt ganske grisgrendt i forhold til avdelingskontorene, husker Renås.
21. august 2007 kl. 02.10 slapp gass fra Snøhvitfeltet direkte inn i anlegget for første gang, og satte startskuddet for den planlagte 28 år lange gassproduksjonen fra Snøhvit.
Da hadde over 100 medarbeidere fra Omega vært på oppdrag under utbyggingen av anlegget på Melkøya.
Nær konsulentene
Medarbeidere siden 2000
- 2000: 72
- 2001: 90
- 2002: 119
- 2003: 141
- 2004: 174
- 2005: 274
- 2006: 400
- 2007: 478
- 2008: 605
- 2009: 624
- 2010: 745
- 2011: 900
- 2012: 1000
Etter oppdrag på Melkøya ble neste stopp hos Aibel i 2008 og Marcus var stasjonert på Haugalandet, som fremdeles var en av Omegas største regioner, med stadig flere prosjekter fra Aibel, Gassco og Statoil i kundeporteljen.
Men oppdraget hans derimot var konsentrert mot et prosjekt lengre nord for Haugalandet. Marcus arbeidet med oppgraderinger av plattformen Veslefrikk utenfor i Bergen.
På denne tiden planla Omega åpningen av kontor på Kokstad for å kunne betjene Bergensregionen der vi ved etableringen allerede hadde 90 medarbeidere i jobb og der forespørslene ble flere. Året før hadde vi etablert oss med kontor i Oslo.
De nye regionskontorene kom som en naturlig følge av enda flere konsulenter på oppdrag i både Bergesregionen og på Østlandet, og en større etterspørsel etter tjenestene våre. Å være nær konsulentene er uten tvil en av de viktigste egenskapene i denne bransjen, mener Marcus.
- Konkurransen etter kvalifiserte konsulenter er knallhard, og det har den vært lenge. Vi med litt erfaring får flere nye jobbtilbud i uka, og det skal godt gjøres å holde på folkene. Men tett oppfølging fra selskapet og lett tilgjengelig kontakt med organisasjonen og avdelingsledere er et must, men ikke alltid en selvfølge. Og akkurat det har ikke endret seg fra jeg var nr 340 til jeg var nr 1000, mener Marcus.
Da han først ble del av teamet i 2006 var vi på full fart fremover i Norge, og det var det både et mål og en utfordring å etablere seg med tyngre tilstedeværelse internasjonalt. Mens Omega sakte men sikkert nærmet seg 900 medarbeidere tok Marcus et avbrekk fra oppdrag i Norge og nordsjøen i september 2011.
Da han kom tilbake var det til et selskap med sju utenlandskontor, enda flere nye rammeavtaler både innen konsulent- og systemtjenester, flere av dem utenfor Norges grenser. Og ikke minst, han var nå del av en tusen-mann stor bedrift.
Bare et tall
Men Omega handler ikke om volum, men om hver og en ansatt og den jobben som blir gjort hver dag, påpeker daglig leder Petter Aalvik.
- Tallet og selve veksten er ikke av betydning i seg selv, men med et tusenmann stort team er vi mer handlekraftige enn noen gang, og fremdeles er det hver og en som står i fokus, sier Aalvik, og vår nr. 1000 støtter opp om den «affärsidèen»
- Jeg husker allerede fra første dag at jeg synest Omega hadde en god forretningside. Kombinasjonen av systemer i bunn, godt kvalifiserte konsulenter og en ufravikelig strategi om 200 prosent oppfølging fra organisasjonen, uten noe «statusjag» – det er en god måte å drive butikk på. Og bare utviklingen siden jeg begynte den gangen i 2006 viser vel at det har funket.