– Denne endringen vil påvirke hele organisasjonen, sier Arne Myskja, forretningsutvikler for IT-ledelse.
– Rapporteringen skal dekke hvordan Omega 365s virksomhet påvirker klimaet, miljøet, mennesker og samfunn. I tillegg må vi vise hvordan vi håndterer driften for å redusere negative konsekvenser og risikoer, samtidig som vi utnytter mulighetene dette kan gi.
De fire hovedområdene for rapportering – generelt, miljø, sosialt og styring – har spesifikke temaer og generelle krav til hvordan og hva som skal rapporteres. Rammeverket består av 12 standarder som stiller informasjonskrav til rundt 1 200 datapunkter, alle definert med egne etiketter og formater.
– Disse omfattende kravene er laget for å motvirke grønnvasking, der bærekraftsrapporter kan fremstå imponerende uten å inneholde substansielle data eller reelle tiltak for bedre forretningspraksis, forklarer Myskja.
Arne Myskja, Forretningsutvikler for IT-ledelse.
Et samarbeid på tvers av organisasjonen
For å håndtere denne omfattende oppgaven er det satt sammen en prosjektgruppe med representanter fra Omega 365s tre forretningsområder: Omega 365 Core, Omega Subsea og Omega 365 Admin. Teamet består av Rune Halbrend, Kjersti Jondal Thorsen og Laila Helene Eriksen, med Ingun Weltzin som prosjektleder. Arne Myskja bidrar også som rådgiver og støttespiller.
Prosjektgruppen rapporterer til en styringskomité som inkluderer Petter Aalvik, Karina Hovden Stava, Lauren McPherson Simonsen og Kjell Tore Helgeland.
– Målet med Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er å fremme bærekraftig forretningspraksis. Det gir oss en mulighet til å analysere virksomheten vår innen tre viktige områder: miljø og klima, sosialt ansvar og styring, sier Myskja.
– Det er en stor oppgave, men med CSRDs klare mål om å styrke ansvarlighet, åpenhet og bærekraftige praksiser og investeringer, er dette en innsats det er verdt å legge ned. Og hvem vet, kanskje Omega finner nye forretningsmuligheter i prosessen, legger Weltzin til.
Bygger et fundament for fremtiden
– Heldigvis trenger vi ikke rapportere på alle de 1 200 datapunktene. Vi er nå i gang med en analyse av verdikjeden vår, interessentene våre og våre påvirkninger, risikoer og muligheter (IRO) for å identifisere hvilke temaer som er vesentlige for rapporteringen. Dette gjør at vi kan utelukke områder som kan dokumenteres som lite relevante og dermed redusere antallet datapunkter, forklarer Myskja.
Målet for det første rapporteringsåret er å oppnå et resultat som godkjennes i revisjonen og som samtidig legger et solid grunnlag for vårt videre arbeid med bærekraft.
I tillegg til å utarbeide bærekraftsseksjonen i årsrapporten, skal dette arbeidet bidra til en overgang til mer bærekraftige forretningspraksiser i daglig drift, kvalitetssystemet og styringsmodellen. Omega 365 vil også være forpliktet til å rapportere strategier for å nå disse målene.
– Det er avgjørende at alle som blir involvert, gjør sitt for å støtte arbeidet. Omega 365 har vokst til å bli et selskap i «toppsjiktet», og med det følger krav og forventninger som vi må levere på, avslutter Weltzin.