Omega omtalt i Finansavisen
Les nyhetsartikkelen fra Finansavisen om Omega og strategien firmaet har lagt seg på i nedgangstidene som markedet møter nå. Artikkelen var på trykk 21.03.16.

Reddes av internasjonal virksomhet: Omega i oljeskvis
Etter 15 år med nærmest evig opptur hånd i hånd, med oljebransen, traff oljenedturen IT-og konsulentselskapet Omega midt i fleisen i 2015.
Skrevet av: Erlend Wessel Carlsen, Finansavisen
- Nedturen begynte i 2013, og dermed uteble veksten i 2014. Omsetningen er stabil også i 2015, men det har gått på bekostning av marginene, sier Omegasjef Petter Aalvik.
- Som følge av lavere rater i markedet har prisene på vare konsulenttjenester også blitt presset nedover. For andre år på rad er Omegatallene nrermest flate på konsernnivå.
Men ser man på resultatene til Omega AS er tallene langt mer dystre. Etter en liten omsetningsnedgang på 3,7 prosent fra 2013 til 2014, stupte inntektene med 27,9 prosent fra 2014 til i fjor.
- Det som har skjedd i 2015 og som fortsatt er situasjonen er at vi har god vekst i USA og Canada som bortimot har veid opp for omsetningsfallet i Norge.
I USA kommer veksten fra nedstrømsvirksomhet, som bistand ved bygging av raffineri. I Canada er det flere store vannprosjekter.
- For vår del var det perfekt at de lyktes med en god vekst i 2015.
Var forberedt på krise
Omega ble startet opp som Futura Data i 1987 og endret navn til Omega i 1991. Siden selskapets regnskaper ble registrert i Brønnøysundregisterene i 1998 har man med unntak av i år 2000 hatt både omsetning- og resultatvekst hvert år, fra 61 millioner i 1998 til de bikket 1,5 milliarder i 2013.
- Vi har hatt i bakhodet at det kan komme sånne dager som vi møter nå. Vi følte oss godt forberedt på at det kunne komme en nedtur, og når den først har kommet skal vi komme oss gjennom på en robust måte.
De siste årene har selskapet startet en rekke ulike datterselskaper, deriblandt en IT-konsulentvirksomhet på annen programvare enn sin egen. Nå høster de fruktene av invisteringene, og merker at kundene er mer interesserte i å lytte på ting som kan få det mer effektivt.
- Vi har 13 ledige IT-jobber pr. i dag og ønsker å ansette flere.
Han sier at de prøver så langt det går å benytte eksisterende ansatte i nye stillinger, men at det ikke alltid er mulig.
Motiveres av avganger
- Hva gjør dere videre for a møte nedturen?
- Vi har besluttet at vi ikke kutter i ledelse og på forretningsutvikling. Var hovedoppgave nå er å skaffe jobb til folkene våre.
Lavere kapasitetsutnyttelse og prispress i oljebransjen kommer til å gi enda lavere margin i 2016, men slik det ser ut i dag vii selskapet likevel holde seg i pluss.

Faksimile av nyhetssaken om Omega i Finansavisen, på trykk 21.03.16.
- Stemningen er for så vidt at vi har et utfordrende marked, men vi prøver å møte det med høy arbeidsvillighet. Det er trist med de vi ikke har greid å skaffe jobb til, men dette virker motiverende på ledelsen og nå jobbes det hardt for å komme best mulig ut av dette, sier Aalvik.
lnvesterer på land
Nedgangen i oljerelaterte oppdrag har tvunget Omega opp på land og inn i konkurransen om landbaserte prosjekter.
- Når det er gode tider bindes nesten all kapasitet opp i olje og gass, men nå som det bremser opp der kan vi gasse på andre steder. Vi har en mulighet til å få et bredere nedslagsfelt og er villige til å investere i tap på driften for a bygge og ta markedsandeler, og for å få en inngang i andre markeder. Aalvik og Omega møter stor konkurranse om oppdragene også i andre sektorer, men opplever at de er godt stilt blant de konsulentselskapene som har vært tungt inne i olje og gass.
- Vi har god balanse og kan holde på kanskje bedre enn en del av konkurrentene.
- Samtidig vil jeg påpeke at det ikke er helt dødt i olje og gass. Det er store prosjekter som fortsatt gjennomføres, eller skal gjennomføres. I februar tok vi inn flere folk enn folk som ble terminert, det er mulig det var et blaff, men når vi ser totalt aktivitetsnivå fremover, så skal det muligens litt ned, men langt ned skal vi nok ikke, til det er det for mange store prosjekter i horisonten.