Gjensyn med Korosten

Publisert: 25.05.12

En julegave fra oss i Omega bidrog til at 15 hjemløse barn kunne flytte inn i flunkende nytt barnehjem i nord-Ukraina i 2006. Seks år senere reiser 12 av våre kollegaer sørøstover for å hilse på noen av de som har fått en ny start med Omegas barnehjem i Korosten.

– Det blir en helt spesiell opplevelse for alle, og jeg tror det er viktig for oss å få oppleve hva vi har bidratt til for disse barna, sier administrasjonsmedarbeider Kjetil Espeland, som står i spissen for reisefølget som satte kursen mot Ukraina 25. mai.

ukraina-ppl-g12.jpg

Blant Omega-delegasjonen som besøker Korosten er Lars Dalen (f.v), Kjetil Espeland, Erich Monteiro og Sølvi Grindheim Stople.

Arven fra Tsjernobyl

Reisemålet er Korosten. Byen med knappe 70 000 innbyggere, ble hardt råket av atomkatastrofen i Tsjernobyl i 1986 og har siden slitt med harde etterdønninger, både økonomisk og sosiale problemer.

– Byen bærer sterkt preg av å være en av de som lå nærmest Tsjernobyl. Det er enorme klasseskiller, og mange lever i fattigdom, noe som har gått hardt utover barna og de unge, forteller Espeland, som sist besøkte byen i 2008.

Dagens barn og unge opplevde aldri atomtragedien, men har likevel fått kjenne ettervirkningene på kroppen. Byen sliter med høy arbeidsledighet, og rusmisbruket blant innbyggerne er stort. Skolegang er ingen selvfølge, og mange barn vokser opp på gaten.

I 2006 fikk noen av disse barna en ny sjanse i livet etter at et fremmed selskap i et fremmed land valgte å gi sine julegaver til dem.

Julegaven

I stedet for presanger til sine ansatte, bestemte Omega seg i 2003 å gi sine julegaver til samfunnsbyggende prosjekter. I ni år har vi bidratt ved å gi våre julegaver til noen som trenger det mer.

Samtidig som vi skulle velge vårt første samfunnsprosjekt, ble også Korostens barneskjebner kjent for flere av våre medarbeidere. Julegaven fra Omega i årene 2003 - 2006 ble dermed øremerket barna i Korosten; Omega skulle bygge barnehjem.

Sensommeren 2006 kunne vi i samarbeid med THK-stiftelsen åpne dørene til 15 barns nye hjem utenfor bykjernen. I ni år har barnehjemmet tatt i mot barn i alderen fem til 17 år, alle uten hjem og foreldre.

Modell for andre

ukraina-kjetil-g7.jpg

Kjetil Espeland besøkte Korosten sist gang i 2008, og ser frem til å komme tilbake igjen.

– I følge tilbakemeldingene vi har mottatt, har barnehjemmet vært av stor betydning for mange i byen. Barna har fått et sted de kan kalle hjem og får vokse opp med trygghet og omsorg. Barnehjemmet vårt har blitt en modell for både bygging og drift av andre barnehjem i området, forteller Espeland, som har hatt tett kontakt med samarbeidspartneren THK-stiftelsen i Korosten siden prosjektet startet.

Espeland og resten av Omega-gruppen skal tilbringe helgen 25 – 28. mai i Ukraina, der de også skal besøke Kiev og Tsjernobyl.

– Men det er Korosten som er vår hoved-destinasjon. Dette blir en helt annerledes teambuilding for mange av oss. Vi har alltid vært stolte av å vite at våre julegaver går til dem som trenger det mer enn oss. Nå får vi virkelig se hvilken betydning det har hatt, sier han.