Kompasset viser vei

Publisert: 20.12.11

Omegas julegave går for tredje år på rad til Blå Kors’ prosjekt «Kompasset», et tilbud for ungdom som lider under rusmisbruk i familien.

kompasset-340.jpg
  • I stedet for julegaver til ansatte, har Omega siden 2003 valgt å støtte samfunnsbyggende prosjekter i Norge og utlandet.
  • Omega velger hvert prosjekt for en treårsperiode, og støtter dette med en million kroner fordelt på de tre årene
  • Siden 2009 har Omega støttet Blå Kors sitt ungdomsprosjekt; Kompasset (tidligere TUBA)
  • Kompasset er et lavterskeltilbud for mennesker mellom 14 og 35 som lider under rusmisbruk i familien
  • Det er i dag fire avdelinger i Norge; Bergen, Sandnes, Oslo og Stavanger
  • I 2011 byttet prosjektet navn fra TUBA til Kompasset

Isteden for julegaver til sine ansatte har Omega gjennom tre år støttet Blå Kors’ prosjekt Kompasset (tidligere TUBA). Dermed har alle våre medarbeidere bidratt til arbeidet for å hjelpe ungdom som vokser opp i familier med alkoholproblemer, og som trenger et sted der de kan sette fokus på eget liv igjen.

Glemmer seg selv

Kompasset er et lavterskeltilbud der unge menneske mellom 14 og 35 år kan få hjelp av erfarne terapeuter og psykologer gjennom både gruppe- og individuell terapi, rådgivning og temakvelder.

- De unge som opplever rus- og avhengighetsproblemer hos foreldrene har et livsvarig prosjekt: å få mor og far til å slutte å drikke. Dermed blir de veldig flinke til å ta seg av andre, og glemmer seg selv. De trenger å fokusere på eget liv igjen, egne forhold til venner og kjærester, skolegang og andre viktige ting i livet. Gjennom Kompasset finner de et sted der hjelpen kun er til for dem gjennom , sier prosjektkoordinator i Blå Kors, Georg Kayser.

Stor pågang

Med hjelp fra Omega har Kompasset dette året kunne doble sin tilstedeværelse for ungdom i Norge. Da Kompasset først ble etablert i Norge i 2009 ble det opprettet kontor i Bergen, og året etter i Sandnes. I år er det åpnet to nye Kompasset-sentre i Trondheim og Oslo, med to ansatte ved hver avdeling. Og behovet har visst seg å være stort.

De fire kontorene har hatt i overkant av 300 henvendelser i løpet av året, og med tanke på at avdelingene i Oslo og Trondheim ble åpnet i august er dette stor pågang

- 80 prosent av de som har tatt kontakt med oss har ikke foreldre som har vært i kontakt med hjelpeapparat ellers. Dette betyr at vi har nådd direkte ut til ungdom slik vi håpet. Det er nemlig ikke mange andre tilbud som kun er rettet mot dem og bare dem, påpeker Kayser.

Fokus på eget liv

Ungdommer som oppsøker Kompasset har heldigvis god behandlingseffekt, sier Kayser.

- Ingen av dem ønsker å bli som foreldrene sine, men de har mye bagasje med seg og masse å ordne opp i med egen selvtillit og identitet. Med rett hjelp lærer de seg å holde fokus på seg selv, sette grenser overfor andre, frigjøre seg fra foreldre og sørge for sine egne liv, forteller han.

I løpet av året som er gått har de to lederne ved Kompassets kontor satt søkelys på organisasjonens arbeid ved gjennom kronikker i Adressavisen og Aftenposten.