På Kapitals toppliste
Vi er fremdeles på pallen blant landets største programvareselskap når økonomimagasinet Kapital rangerer de hundre største i landet.
Publisert i Kapital, 12.september, 2014

Av: Hans Jørn Næss
Norges 100 største programvareselskaper opplever gylne tider
Rekorder på løpende bånd
Kapital har igjen rangert landets 100 største programvarehus målt etter omsetning, og årets analyse av de aggregerte tallene er særdeles oppløftende: Programvareselskapene økte i fjor den samlede omsetningen med en milliard kroner, og totalt omsatte de 100 største for hele 17 milliarder. Også lønnsomheten ble kraftig forbedret. 2013-tallene viser at det samlede overskuddet økte fra 300 millioner til over en milliard kroner.
Stor bredde i det norske programvaremarkedet:
Bank, mobil og offshore på topp
Programvaregiganten EVRY har lagt ut fristende agn til potensielle kjøpere, men fortsatt er det ingen som kan true den suverene tetplassen til det børsnoterte selskapet på toppen av listen over Norges 100 største programvareselskaper.
Det norske programvaremarkedet er et særdeles magfoldig og mangehodet troll med løsninger som frister både privatpersoner og bedriftskunder. På listen over de hundre største finner vi selskaper som tilbyr tradisjonelle løsninger som kundestøtte og regnskapssystemer, men også spill og mobilløsninger for de nye dingsene som vi omgir oss med, samt skreddersydde systemer for bibliotek og bilbutikker.
Men helt øverst på listen finner vi altså nok en gang konglomeratet Evry. Konsernet, som opererer i alle de nordiske og baltiske landene har en rekke virksomhetsområder - inkludert programvare. I første rekke er det leveransene av kjerneprogramvaren til flere banker i denne regionen som fortsatt gjør EVRY til landets suverent største programvarehus. Programvareomsetningen økte riktignok marginalt - med kun fire prosent - men nesten 4,6 milliarder kroner i omsetning er likevel mer enn de fire neste på listen har. Det eneste som kan true EVRYs tetposisjon, er et eventuelt salg av hele selskapet ut av landet. I vår oversikt holder vi oss helt og holdent til norskeide programvareselskaper, hverken Microsoft, SAP eller for den saks skyld Visma er derfor med i tallene. Visma ble slettet fra børsen i 2006 og har nå det amerikanske privat equity-selskapet Kohlberg Kravis Roberts (KKR) som største eier. Men hvis planene om et børscomeback blir realisert, kan tradisjonsrike Visma igjen overta plassen som et av Norges største programvarehus. På plassene under EVRY har børsnoterte Opera Software og unoterte Omega byttet plass. Opera hadde et knallår i 2013 og økte omsetningen med 50 prosent til 1,8 milliarder, samtidig med at resultatet etter skatt ble firedoblet til over 360 millioner kroner. Nettleseren Opera er blitt et svært populært alternativ for brukere av smarttelefoner og nettbrett over hele kloden, og mange venter bare på at Opera Software også forsvinner fra Oslo Børs og havner i hendene på en av de globale gigantene som dominerer, eller vil innta, mobilmarkedet.
Omega, som leverer prosjektstyringsverktøyet Pims til offshoresektoren, kan se tilbake på en stabil omsetningsvekst på drøyt 20 prosent de siste årene, men i fjor var det ikke nok til å beholde sølvplassen. Selskapet nådde i fjor en omsetning på tett oppunder 1,6 milliarder og et resultat etter skatt på 60 millioner kroner.
Seks børsnoterte

Faksimilie fra Kapital, nr. 15, 2014
Så mange som tre av de fire største norske programvarehusene er børsnoterte. på fjerdeplass finner vi grafikkspesialisten Vizrt, som i fjor solgte løsninger til norske internasjonale mediehus, for 720 millioner kroner. Av dette satt selskapet igjen med et overskudd på 21 millioner kroner.
De børsnoterte selskapene utgjør likevel en stadig mindre del av den norske programvarefloraen. Hvis vi går tilbake til 2007, var det 18 børsnoterte programvarehus med på listen over de 100 største - nå er det kun seks igjen.
I tillegg til Evry, Opera og Vizrt i toppsjiktet av listen finner vi Funcom på 24. plass, Akva Group som nummer 30 og Birsted som landets 39. største programvareselskap.
Resultatene i programvarebransjen har veldig ofte vært preget av enkeltselskaper med ekstremt høye underskudd, men i 2013 var det svært få selskaper med to- og tresifret minus. Spillselskapet Funcom klarte for eksempel å redusere underskuddet fra 360 til 27 millioner kroner.
Birdstep er en gjenganger på listen,men har egentlig også gjort mest av seg som en solid bidragsyter til de store underskuddene. 2013 var da et betydelig skritt i riktig retning, med en omsetning som økte med 60 prosent og passerte 70 millioner kroner, og en bunnlinje som bedret seg fra minus 42 til minus åtte millioner kroner.
Akva Group minnet litt om Evry - ikke i størrelse, men fordi selskapet også har programvare som en del av businessen mot akvakulturindustrien.
Kommer - og går
Det skjer alltid utskiftninger på en liste der vi tar for oss hundre selskaper. Blant nykommerne finner vi navn som House Of Control, Epsis, Admincontrol og Accurate Equity, selskaper som representerer hvert sitt segment i den mangfoldige programvarefamilien.
House Of Control har utviklet en løsning som gir kontroll over selskapets avtaler og eiendeler, mens spesialiteten til Epsius er samhandling eller collaboration. Admincontrol leverer en løsning som sørger for sikker kommunikasjon med styremedlemmer, og Accurate Equity løser utfordringen med egenkapitalbasert avlønning.
Ellers er det noen selskapet som krymper i omsetning og av den grunn forsvinner ut av listen, men det er også noen som blir kjøpt opp. Hvis vi ser på "shoppinglisten", er det spesielt den amerikanske oljeservicegiganten Schlumbergers oppkjøp av Geoknowledge som har fått mest oppmerksomhet. Schlumberger betalte en kvart milliard for et programvareselskap som utvikler analyseverktøy til oljeindustrien.
KSD Software er et annet selskap som er solgt ut av landet. Selskapet utviklet løsninger for tollbehandling og ble i mai kjøpt opp av amerikanske Descartes Systems Group for 190 millioner kroner. I september kjøpte det svenske konsulentselskapet Acando opp E-vita for 35 millioner kroner, og helt mot slutten av fjoråret ble Data Design System (DDS) en del av den tyske Nemetschek-gruppen. DDS leverer løsninger for byggebransjen.
Det NSB-eide programvarehuset Arrive er imidlertid ikke solgt ut av landet, men statsbanene har slettet selskapet og i stedet lagt virksomheten inn i konsernet.