Omega driver med prosjektgjennomføring i olje-og gassektoren: Fra sin spede start med Futura Datasenter i Ølen i 1987 har Omega utviklet seg til å bli en av landets desidert største virksomheter. Det begynte med salg av datamaskiner, tilbehør og etterhvert produksjon av datakort for Atari-maskiner.

Med 843 millioner kroner i 2010-omsetning havnet Omega i fjor rett under grensen for å komme med på listen. Dette har likevel ikke hindret dem i å hoppe bukk over 370 andre listeplasser på årets liste når de først bestemmer seg for å tre inn i det glade selskap. Med en omsetningsvekst på 22 prosent endte 2011-omsetningen på rett over milliarden og dro selskapet inn på en 129. plass blant landets største bedrifter.

Når det gjelder bunnlinje derimot ligger selskapet om lag midtveis i datasettet blant de 500 største. Nettomarginen på litt over fem prosent holder til en 244. plass på den listen. Målt mot regnskapsåret 2007 ligger både driftsmargin og nettomargin et par prosent lavere i dag.

petter-g12.jpg

Rå omsetningsvekst: Omega her hatt en gjennomsnittlig omsetningsvekst på hele 20 prosent hvert år siden 2007. Her adm.dir. Petter Aalvik utenfor hovedkontoret i Ølensvåg.

- Vi opererer på storprosjekter der det skal bygges moduler på ulike steder rundt omkring i verden. Dette gir Omega eksponering mot et globalt marked, sier adm. dir. Petter Aalvik.

Størst omsetning har Omega i Norge, der selskapet er til stede med kontorer i de største byene, men i tillegg har Omega datterselskaper med virksomhet i Danmark, Storbritannia, USA, Canada, Singapore og Australia.

Selskapet opererer i dag i markedet for prosjektgjennomføring innenfor olje og gass, men selger ogsa løsninger til infrastruktur-, energi-, metall-, gruve- og shippingselskaper. Frem til de siste årene har Omegas intenasjonale virksomhet i hovedsak dreid seg om leveranse av programvare. Nytt i 2012 er en strategisk satsing på konsulentvirksomhet i USA, Singapore og Australia.

- Hva er det dere leverer?
- Kundene kjøper programvareverktøy og konsulenttjenester som bidrar til at prosjektene leveres til riktig tid, til riktig kost og i henhold til krav og spesifikasjoner. Forskjellen mellom god og dårlig prosjektgjennomføring når en oljerigg skal bygges eller et raffineri ferdigstilles, kan fort dreie seg om milliardverdier. Anleggene som vi jobber med, har hundretusenvis av komponenter som skal fungere sammen. Hver komponent skal være sertifisert og innfri bestemte krav, alt skal være dokumentert og sporbart, og før anlegget settes i drift skal alt være testet ut, forklarer Aalvik.

Moduler produseres på ulike lokasjoner, og mange ulike leverandører er involvert. De ulike organisasjonene må koordineres og jobbe mot et felles mål. Omegas programvareverktøy (Pims) hjelper kundene med disse prosessene.

- Omegas konsulenter bidrar med ekspertise innenfor de fleste tekniske og kommersielle fagdisipliner, sier Aalvik.

Målt etter vekst i omsetningen havnet Omega med sin 22 prosent omsetningsvekst på en god 79. plass. Dette er tilsynelatende heller ikke et blaff, for Omega har hatt en gjennomsnittlig omsetningsvekst siden regnskapsåret 2007 på formidable 20 prosent årlig.

- Deloitte Technology Fast 500 har karet Omega til et av Norges raskest voksende selskaper i Norge og Europa. Hva skyldes dette?
- Høy pris på olje og andre råvarer har medført høy aktivitet og store prosjekter i de markedene der Omega opererer. Omegas raske vekst er takket være motiverte ansatte, fonøyde kunder og produkter og tjenester som treffer godt i et marked i vekst. Dessuten har ledende oljeselskaper og kontraktører bidratt vesentlig til å utvikle Omegas kompetanse gjennom 25 år.

- Hvordan er fremtidsutsiktene i bransjen?
- Fremtidsutsiktene er lyse. Ekspertene spår fortsatt høy oljepris og fortsatt høyt investeringsnivå i tiden fremover.

Omega AS

2011 2010 2009
Omsetning 1032 843 797
Årsresultat 39 35 31
Ansatte 897 745 473

Bransje: Programvare-og konsulentselskap