Arvid Grønvoll avdelingsleder ved Omega 365 Consulting' Oslo-kontor.

Det norske folkehelseinstituttet har laget fem hovedråd når det kommer til å ta vare på sin mentale helse. Ett av dem er å være mer tilstedeværende, og det er det gode grunner til. Arvid Grønvoll avdelingsleder ved Omega 365 Consultings Oslo-kontor, har funnet sin metode.  

På tvers av ulike arbeidsplasser og yrker i Norge har sykefravær grunnet psykiske helseutfordringer økt med 44 % de siste fem årene, noe som understreker viktigheten av mental tilstedeværelse. Tilfeller av utbrenthet og depresjon har nesten doblet seg, med flere personer i ulike sektorer som melder sykefravær på grunn av utmattelse, angst og migrene, ifølge NAVs rapporter om legeerklært sykefravær. 

Men hva har dette med tilstedeværelse å gjøre?  

Hjerneforsker ved Drammen sykehus, Marte Roa Syvertsen, ser en klar sammenheng og uttalte i juni til Nrk.no:  

– Det er viktig for hjernen å få hvile, men den stopper likevel ikke å tenke. Hvis vi lar være å gi hjernen input, begynner den automatisk å sette sammen erfaringene våre på nye måter. Det er slik vi får ideer, blir mer kreative og løser problemer. 

Og selv om du synes du slapper av med morsomme kattevideoer, skal hjernen bearbeide det også, sier Syvertsen. 

Kunsten er å klare å kjede seg nok til at hjernen både får hvilt og vært kreativ. Å sove nok, meditere eller være i naturen. Det er hjerneforskerens beste tips til hvordan vi kan finne mer stillhet. 

Akkurat dette med stillhet og natur, har Grønvoll lagt merke til.  

− Fysisk aktivitet er svært viktig for meg, og aller helst skal jeg være ute i naturen. Om sommeren jogger jeg gjerne eller går tur med familien. På vinteren blir det mye skigåing.  

Men er han alene på tur, velger han stillheten.   

− Tidligere lyttet jeg til podcasts eller musikk, men nå trener jeg helst uten annen lyd på øret. Da opplever jeg i mye større grad lyder, omgivelser og tilstedeværelse. Tankene løper fritt. Det er litt som en «mental reset», utdyper han. 


Søker kontrastene  

Fysisk aktivitet er også en viktig nøkkel til god helse for Grønvoll som gjerne oppsøker skirenn både i Norge og i utlandet. Toblach-Cortina i Italia er en favoritt. Likevel er det kontraster og variasjon som er nøkkelen til treningsgleden.  

− Jeg går gjerne på gruppetimer på treningssenteret mitt, og trener sammen med andre, i tillegg til økter på egenhånd. Kombinasjonen av harde og lettere treningsøkter er viktig. Jeg liker de tunge øktene, selv om de kanskje ikke er så morsomme der og da. 

På spørsmål om hva som gir treningsglede og ikke minst kontinuitet, peker han på trivsel.  

Det viktigste med fysisk aktivitet er at det er lystbetont. Det kan gjerne skje etter innfall og glede. Om man ikke trener mot spesifikke mål som konkurranser og slikt, er alle former for fysisk aktivitet gode og det er viktig å gjøre det som man selv syns er gøy, -ikke det man tenker man bør gjøre fordi andre gjør det.  

Han anbefaler å finne en aktivitet som man prøver å gjenta tjue ganger og få det til å bli en vane.  

− Den største bøygen er å komme seg ut og tørre å få litt puls. Men gjør man det, kan man fort finne treningsgleden. Bare se på Jenny Jensen som deltok i det norske livsstilsprogrammet 16 ukers helvete. Hun gikk fra å hate trening til å elske zumba og bli instruktør. Slikt imponerer meg.   

Å dyrke relasjonene – også i livsfaser der man ikke har tid

Med tre barn og jobb, lever Grønvoll og familien et travelt og aktivt liv. Han er likevel opptatt av å verne om de sosiale relasjonene, selv når man tenker at timeplanen ikke strekker til.  

− Venner er veldig viktige, men det er lett å nedprioritere dem når du har små barn, og livet er travelt. Vi har likevel vært bevisste på å prøve å få med oss sosiale treff selv om det ofte har vært enklere å velge sofaen. Det er jo relasjoner vi ønsker å ha når vi blir eldre og det gir også mye glede og energi i livet her og nå.  

Samtidig mener Grønvoll at menn kan ha vanskeligere enn kvinner for å opprettholde sosiale relasjoner etter hvert som de blir eldre.

− Kvinner er ofte flinke til å møtes og prate i grupper, men menn er kanskje ikke like gode på å bygge nettverk når de blir eldre. Det er viktig å ha steder man kan møte andre utenfor jobben, i en mer uformell setting. Det er en god investering for resten av livet, avslutter han.  

Hvis du er interessert i å dele dine tanker rundt mental helse med resten av Omega 365-teamet og våre lesere, ta gjerne kontakt med: amalie.crowo@omega365.com.