Nylig deltok hun og kollegaene Amalie Crowo, Linn-Henny Andersen, Marie Jastrey Albertsen og Maria Djuve Vågen på Høgskulen på Vestlandet (HVL) sin desentraliserte studie i bærekraft i praksis. Her har de fått ulike verktøy som kan brukes når en skal kommunisere bærekraftige mål og ressurser i egen bedrift, og ikke minst ute hos kundene. I tillegg har de fått bred kunnskap om hva bedriftene må ha på plass for å nå bærekraftmålene fremover.
– Vi ønsker mest av alt å finne gode løsninger som skaper bærekraftig vekst og utvikling, mener Hjelmeland.
– Det er godt å ha en sparringpartner som kan gi råd både om produksjon, tiltak og strategiarbeid i bedriftene. Her er det også viktig å stille gode spørsmål. Kommer det inn en bestilling på plastkopper med logo, er det viktig å sette søkelys på hva som skjer med dem etterpå. Kan de gjenbrukes? Og trengs det årstall på alle produkt som bestilles? spør Hjelmeland.
– Hvilke råd har dere til bedriftene?
– Still spørsmålet: hva er vi gode på, og hva har vi lyst til å bli bedre på i år? Hva er det realistisk at vi får gjennomført i år? Vi kan gjerne være med å rydde her for å finne ut hva som er mulig å få til, en klarer ikke alt uansett. Spesielt for små og mellomstore bedrifter kan slike endringsprosesser være utfordrende, når en ikke har stor administrasjon, sier Hjelmeland.
Mer enn miljø
Amalie Crowo jobber med innholdsproduksjon i Omega 365 Design, og vet hvor viktig gode tekster og tydelig kommunikasjon er for å vise fram hva kundene jobber med.
– Jeg er glad for å få mer kunnskap om hva som må til for å dokumentere utvikling og vekst innen bærekraft. Som case i den avsluttende oppgaven vår kunne vi bruke Omega 365, som jo både er eieren vår og en av våre store kunder. Det var nyttig å bruke teorien vi lærte i oppgaven for å kartlegge hvordan vi kan jobbe videre med bærekraft i Omega 365, forteller Crowo.
Sammen med kollegaene har hun blitt overrasket over hvor bredt bærekraftbegrepet er, og hvor mye som må på plass totalt i selskapet for å sette søkelyset på sunn vekst.
– Vi har jo så lett for å tenke at bærekraft er det samme som miljø og klima, og i vår bransje tenker en raskt på trykkeriene vi bruker, og hvor viktig det er å minske utslippene, bruke miljøvennlig papir og ikke trykke opp unødvendige produkt, sier kommunikasjonsrådgiver Maria Djuve Vågen og legger til:
– Nå har vi lært at dette handler om så mye mer, både at økonomisk bærekraft og det sosiale samspillet på jobb er viktig for å oppnå den rette utviklingen. Og ikke minst samarbeidet mellom bedrifter og aktører i næringslivet.
Estetisk og nyttig
Linn-Henny Andersen er designer i Omega 365 Design og jobber spesielt mye med UX-design, altså design som løfter opp de gode brukeropplevelsene. Design skal altså ikke bare være estetisk, men også være et nyttig verktøy i seg selv.
– Mange lurer nok på hvor en skal starte i bærekraftarbeidet, og hva som er viktig å få frem på nettsidene sine eller i andre kanaler. Desto mer du lærer, desto mer forstår du hvor omfattende dette er. Det er jo et håp som ligger i bunn om å klare å forandre noe, og om å skape resultater, sier hun.
– Dette brenner vi for, vi er opptatt av å nå bærekraftmålene og ikke minst være den sparringpartneren som trengs for at kundene våre klarer å fortelle omverden om resultatene. Jeg hadde jo allerede etterspurt om det var kurs jeg kunne gå på, og så dukket dette studiet opp. Det var veldig bra, sier Andersen.
Mangfold og innovasjon
Kurset ble gjennomført som et samarbeid mellom HVL og Medvind24 Næringshage, og gir 2,5 studiepoeng. Kurset ble avsluttet med en oppgave der teamet fra Omega 365 Design fikk skrive om utfordringer i eget selskap.
– På mange måter handler jo dette om selve ryggmargen i Omega 365-systemet. Her er en god på mangfold og inkluderende arbeidsliv, det er viktig å legge til rette for de som er på utsiden i samfunnet og som kan få en arbeidsplass. I bærekraftperspektivet er det også viktig å ta samfunnsansvar og bidra lokalt, sier daglig leder Hjelmeland.
Hun viser til at den nylig gjennomførte ISO-sertifiseringen i Omega 365 Design også viser hvor viktig dokumentasjon av tiltak og resultater er for å nå målene en setter seg.
– Dette handler jo også om å skape innovasjon og kunne møte de kravene som offentlige aktører stiller i sine anbudsrunder. Her må en kanskje tenke nytt, også med tanke på hvordan en kommuniserer. Må vi lagre all den informasjonen som vi gjør, eller kan vi slette noe? Vi jobber jo blant annet med filmproduksjon, der det ofte er store filer. Kan noe av dette grunnmaterialet bli slettet uten at det gjør noe for produktet videre? Slike spørsmål må en stille seg hele tiden, sier Hjelmeland.
FNs 17 bærekraftmål er de overordnede målene alle selskaper må jobbe mot, og et naturlig fokus for dette kurset.
– Må være ekte
Designer Marie Jastrey Albertsen syns HVL-kurset var veldig spennende og gleder seg over å ha fått mer håndfaste verktøy til bærekraftig arbeid.
– Vi fikk presentert en del verktøy, blant annet en grønn vekst-trapp der en kan analysere egen bedrift og se hva som blir et naturlig neste steg. Jeg tror det er veldig viktig at vi tar disse verktøyene i bruk, og ikke legger dem i en skuff. Viss en ikke jobber med disse problemstillingene jevnlig, så forsvinner fort fokuset på dem også. Mitt beste råd er å sette av fast tid i kalenderen til å jobbe med disse utfordringene, det krever både tid og ressurser, sier Albertsen.
Hun viser også til at det er stor bredde i temaene som kommer frem i kurset.
– Det er viktig å reflektere over begrepet bærekraft og se på hva en kan få til i egen bedrift. Er du maskinentreprenør, så har du garantert høye utslipp, men sett i lys av bransjen du jobber i, er de kanskje bærekraftige. Det handler om å snakke høyt om egne resultater, uten at en tyr til løgner og grønnvasking. Dette må være ekte kommunikasjon, det nytter ikke å bare ha grønne nettsider, mener hun.