Flaks, hardt arbeid og hjertestans ga suksess

Publisert: 22.03.11

Haugesunds Avis (Einar Tho)

Sigmund Lunde ble ikke gründer for å bli rik, men Omega AS har i dag 775 ansatte og er verdt flere hundre millioner. På veien dit har det vært beinhardt arbeid, fiaskoer – og åtte minutters hjertestans.

ha2-g6.jpg

Gründer: Sigmund Lunde etablerte Omega AS, men suksessen kom ikke av seg selv. (Foto: Einar Tho/Haugesunds Avis)

Han hadde en god, fast jobb på Haugesund Mekaniske Verksted (HMV) i Haugesund. Var ingeniør innen bygg og petro. Det var midt på 80-tallet og datamaskiner ble introdusert på arbeidsplassen. Sigmund Lunde ble interessert. Svært interessert. I 1986 startet den unge mannen fra Kåta ved Ølsfjorden sitt første firma.
– Det var på grunn av datainteressen. Jeg likte å finne løsninger og har vel alltid vært kreativ, forteller Lunde.

Ingen framtid i Futura

De første kundene var i hjembygda, Berge Sag og Ølen Betong. Firmaet het Kåta Data, men etter et halvår ble det til K-Data. Var greiere, det. I 1987 ble neste steg tatt. Futura Datasenter ble etablert i Ølensvåg. Det var et mer seriøst etableringsforsøk. Likevel kunne Futura raskt ha passet godt inn i statistikken omtalt i hovedsaken over.
– Det var ingenting å leve av, men vi levde jo av det en stund likevel. Det ble tre–fire–fem ansatte. Vi loddet kretskort og lagde programvareløsninger. Egentlig var det hundre prosent dødsdømt, men vi lærte mye. Arbeidsmiljøloven virket ikke for ildsjelene i Futura Datasenter. Dagene var harde. Det kunne være opp klokka tre om natta for å kjøre til Oslo. Jobb til 18 der. Så over fjellet igjen. Timelønna lav. I 1991 ble det klart at Futura ikke hadde noen framtid.
– Vi var i prinsippet konkurs, men lot det ikke gå slik. Vi etablerte Omega AS og tok med en million i gjeld dit. Det tror jeg var rett. Vi fikk et godt forhold til banken, sier Lunde.

Fant ut hvor pengene lå

Til Omega tok Lunde og partnerne med seg det de forsto de kunne tjene penger på, og lot resten ligge. De skjønte de var en kompetansebedrift. Omega gikk bort fra maskinvare og over til programvare, satset på prosjektstøtte og konsulentvirksomhet. De så at de beste kundene var i olje og gassbransjen.
– Før 1991 var det meste amatørmessig. Omega har tjent penger hvert år siden, sier Lunde.
Nå har Omega 775 ansatte, 35 millioner i resultat etter skatt i fjor, og avdelingskontorer i fem norske byer og seks andre land. Statoil er største kunde. Mange av jobbene er innen prosjektstyring og ingeniørtjenester i oljebransjen.

Ga fra seg kontroll

«I did it my way» er tittelen på Haugalandskonferansen i år. «We did it our way», sier gründeren fra Ølensvåg. Han snakker om å knytte til seg de rette folkene. Bruke de sterke sidene til hver enkelt. Bygge lag. Petter Aalvik, en barndomskamerat med solid utdanning og erfaring, kom hjem og ble daglig leder. Det kan være tøft for en gründer.
– Det er utfordrende å gi fra seg kontroll, men her er jeg overbevist om at mange gründere gjør feil. Man må få inn kompetanse. De ansatte er verdiene våre, sier Lunde – som fortsatt er styreformann og største eier med 27,58 prosent gjennom Mittdistrikt Invest AS.

Er Omega bra for hjertet?

– Vil du starte noe annet?
– Mange spør om det, men jeg tror aldri vi vil ha så mye flaks igjen. For vi har hatt flaks, svarer 48-åringen.
Samtidig er Lunde klar på at det koster å bygge opp noe selv.
– For et par år siden lå jeg åtte minutter uten hjerteslag i veien her borte.
– Var det stressrelatert?
– Vel, det har i alle fall vært en usunn livsførsel.
Tre måneder etter hjertestarten arrangerte Omega triatlon. Sigmund Lunde vant. Lunde kunne ha slappet av. Solgt Omega. Det har vært flere konkrete interessenter. Prisen ville vært på flere hundre millioner kroner.
– Vi har ingen prosesser rundt salg. Vi er lokalt eid. Det er en del av styrken vår. Og det er ikke sikkert at en annen eier ville hatt hovedkontor i Ølensvåg. Ikke alle mener det er verdens navle.
Lunde er overrasket over at så mange nyetablerte selskap forsvinner raskt.
– Hvorfor tror du bygdekommuner som Vindafjord ser ut til å komme bedre ut?
– Det er oversiktlig her. Og det er en god kultur. Folk i Ølen synes det er kjekt om noen gjør det bra. I dag forteller Sigmund Lunde sin historie på Haugalandskonferansen. For å vise at det går å lykkes.