HMS-tips – H1N1

Publisert: 21.07.09

Det er mye skriving og snakk om Influensa A (H1N1) – eller svineinfluensa. Omega vil gjerne minne alle ansatte på noen enkle tiltak som kan hjelpe til å minimere faren for å bli smittet.

Håndvask-illustrasjonHåndvask er nøkkelen til å unngå å bli smittet av H1N1-viruset. (Foto: smlp.co.uk på Flickr)

Sykdommen er en luftveisinfeksjon, så smitte skjer særlig ved hosting og nysing. I teorien er det ikke noe forskjell på hvordan svineinfluensaen smitter og den vanlige influensaen som hver vinter herjer landet vårt. Sykdommen smitter fra menneske til menneske, og skjer dermed når vi er i kontakt med hverandre.

Dersom dråper fra et host eller nys fra en person som har sykdommen lander på munnen eller nesen til en annen person kan man bli smittet. Også nærkontakt med folk som allerede er syke kan smitte, selv om disse ikke hoster, eller nyser. Har man for eksempel tatt hånden over munnen og så håndhilser på noen uten å ha vasket seg i mellomtiden er det lett å overføre smitte. Det er ingen grunn til å ikke spise kjøtt fra gris. Sykdommen kan nemlig ikke smitte på den måten.

Symptomer og forebygging

Symptomer ved svineinfluensa hos mennesker ligner på symptomer som oppstår ved vanlig influensa: hodepine, hoste/nysing, vond hals, feber, frysninger/tretthet og kroppsverk. Forebygging: håndvask, håndvask, håndvask!

Noe av det viktigste man kan gjøre er å tenke på hygiene. Man bør vaske hendene godt og ofte med såpe og vann. Dette gjelder særlig dersom du hoster og nyser. Når du hoster eller nyser, ikke ta hånden foran munnen – bruk albukroken i stedet.

Bruk av alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er også effektivt. På apoteket kan man få kjøpt både våtservietter og flasker med hånddesinfeksjonsmiddel – f.eks. Antibac. Kjekt å ha liggende i bilen, i vesken eller lommen. Når du lager og serverer mat er det viktig å ha god håndhygiene for å unngå at det kommer virus og bakterier i maten. Dette er minst like viktig når du lager mat ute, på en piknik eller grilltur. Det er også viktig å huske på å drikke mye væske for å holde slimhinnene i nese/munn/svelg fuktige, slik at sjansen for å dra viruset ned i luftveiene reduseres.

Dette er gode råd generelt – ikke bare med tanke på svineinfluensa.

Behandling

Mistenker du at du er blitt smittet av H1N1, ta kontakt med fastlegen eller legevakten. Foreløpig finnes det ingen vaskine mot svineinfluensaen, men den kan behandles med f.eks. Tamiflu eller Relenza.

For siste nytt om evt. tilgang på vaksine, følg med på hjemmesidene til Folkehelseinstituttet.