Systematisk ferdigstillelse og objektbasert oppfølging

Omega AS og Pims Completion Management System(CMS) på trykk i Sikkerthetsmagasinet 2 2016. Les om hvordan programvaren sparer prosjektkostnader og hjeper med å følge opp mangler for Jernbaneverket på Follobane-prosjektet.

Photo: Sikkerhetsmagasinet.

For tredje år på rad følger Follobaneprosjektet opp de store kontraktene ved bruk av et eget verktøy for oppfølging og ferdigstillelse. Riktig bruk av vektøyet skal sikre at byggherre får overlevert det nye jernbaneanlegget slik det er beskrevet i kontraktene.

Tekst Kathrine Kjelland, kommunikasjonssjef Follobaneprosjektet

Systematisk ferdigstillelse og objektbasert oppfølging vil sikre at leveransen kommer til riktig tid, med korrekt kvalitet og funksjon.

Verktøyet er i bruk i Follobaneprosjektets egen oppfølging og følges opp av totalentreprenørene, slik det er stilt krav om i kontraktene. Det ferdigstillelseverktøyet som er valgt for stor-prosjektet er tidligere brukt innen olje og gass og etter hvert også innen vannkraft, aluminium, skipsverk, bygg og anlegg, etc. Follobaneprosjektet tilpasser og videreutvikler verktøyet til bruk innen jernbane og har tett kontakt med Drift og BaneData som skal overta og drive det ferdige anlegget.

Innføring

Implementering i prosjektet begynte først i det små med mindre kontrakter som gjaldt forberedende arbeid med det nye dobbeltsporet mellom Ski og Oslo S, forteller Arne-Magne Hansen, Follobaneprosjektets Completion Manager.

Utgangspunktet og grunnlaget for å følge opp og systematisk ferdigstille, er det vi på godt norsk kan kalle tagging (av objekter), fortsetter han. I hele Follobaneprosjektet er det hittil ca. 22 000 eller objekter markert for oppfølging. Dette er objekter som følges helt til de kan sjekkes ut som ferdig og godkjent levert. Alle objektene knyttes opp mot sjekklister. Allerede er over 5000 objekter fulgt opp.

Det store prosjektet er det første i jernbaneutbygging som bruker engelsk som arbeidsspråk. Ferdigstillelseverktøyet følges derfor opp på engelsk, men også norsk blir brukt når det er ønskelig.

Stort prosjekt=store systemer

Ferdigstillelsesverktøy valgt for Follobaneprosjektet:

  • Pims (Project Information Management System) er en programpakke utviklet av Omega AS i Ølensvåg på Vestlandet. Pims Completion er et verktøy for detaljert oppfølging av alle typer bygg- og testaktiviteter basert på sjekklister innen de forskjellige fagene.
  • Online toveis-kommunikasjon mellom dette systemet og BaneData sikrer fortløpende oppdatert informasjon om viktige objekter som skal ferdigstilles med rett kvalitet. BaneData gis nødvendig informasjon for vedlikehold og grunnlag for god sikkerhet og beredskap i jernbaneanlegget.
  • Follobaneprosjektet skal bidre til mer effektiv produksjon av jernbaneinfrastruktur. Utvikling og oppfølging av verktøy for systematisk ferdigstillelse skal bidra til at leveransene kommer til riktig tid, med korrekt kvalitet og funksjon.

Follobaneprosjektet er såpass omfattende at det kan bli opp mot 100 000 definerte objekter og alle skal klareres ut før prosjektet er ferdig i slutten av 2021. Jernbaneutbygging består av mange helt vesentlig tekniske komponenter. For å ta godt hånd om alle disse, utvikler Follobaneprosjektet et jernbanespesifikt tag-register.

Mangler følges opp

Mangelpunktene er det vesentlig å holde orden på. I løpet av prosessen kan det være flere titalls tusen mangelpunkter som skal utbedres av ansvarlig entreprenør. Mangler fra utsjekking blir ført opp i mangellister.

Status og mangler blir så oppdatert i ferdigstillelseverktøyet. Objekter som hører sammen organiseres i strukturerte pakker og alt markeres med planlagt dato for ferdigstilling. Når hver pakke er levert med godkjent kvalitet, utsteder byggherre sertifikater som brekrefter at produktet er ferdig produsert og testet.

- Det er helt avgjørende i ferdigstillingsprosessen å ha et slikt verktøy. Her kontrolleres utstyr og arbeidsoperasjoner og andre komponenter fortløpende og systematisk. Follobaneprosjektet utfører kontroller av alle kjente aktiviteter, fra anleggelse av tuneller til jernbaneteknikk og annet teknisk utstyr, forteller Arne-Magne Hansen.

Orden i butikken

- Mange arbeidsoperasjoner og iherdig daglig innsats fra mange må til for å følge opp alle viktige elementer som til sammen skal gi samfunnet et nytt og sikkert jernebaneanlegg. Det er blant annet nødvendig at objektene markeres inn på byggetegninger tidlig under prosjekteringen og samles fortløpende i databasen, understreker Arne-Magne Hansen. Systematisk ferdigstillelse og objektbasert oppfølging vil sikre at leveransene kommer til riktig tid, med korrekt kvalitet og funksjon. Med en slik kontroll kan vi kanskje også oppnå økonomiske besparelser for alle parter. Samtidig oppfylles interne krav, og Riksrevisjonens krav, om at at BaneData skal være oppdatert når anlegget settes i drift. Bruk av objekt-nummering også ute i felten gjør det lettere å finne riktig utstyr når det trengs, sier Hansen.

Mer om BaneData

Verktøyet for systematisk ferdigstillelse og BaneData har integrert online toveis kommunikasjon. Det betyr at man i Follobaneprosjektet kan opprette nye objekter i BaneData fortløpende via ferdigstillelsesverktøyet. Man kan også oppdatere eksisterende BaneData objekter, det vil si gjøre endringer og eventuelt slette objekter.

- Prosessen følger etablerte krav i Jernbaneverket for oppdateringer og gir gevinst for alle parter som har krav til levering av dokumentasjon og annet underlag til driften. Etablert rutine mot BaneData vil kreve vesentlig mindre ressursbruk for involverte og derved økonomisk vinning. Straks har Follobanen også på plass funksjonen for online oppdatering av typespesifikk informasjon i BaneData. Da er opplegget komplett og brukervennlig, forteller Arne-Magne Hansen.

Hva så med ProArc?

Verktøyet for systematisk ferdigstillelse har også etablert online kommunikasjon med ProArc for henting av dokumenter relatert til Follobaneprosjektet. Det betyr at man kan gjøre direkte oppslag av dokumenter fra ProArc.

Videre kan man koble sammen dokumentnummer og objekter. Dette overføres til ProArc som sluttdokumentasjon og er avgjørende for å kunne gjenfinne dokumentasjonen.