Oljesmurt himmelferd

MARKED: Norske Omega solgte prosjektverktøy og konsulenttimer til oljebransjen for 1,6 milliarder kroner i fjor. Nå starter selskapet opp to nye firmaer for å ta nye bransjer.

Publisert i Finansavisen 14.april, 2014
Av: Erlend Wessel Carlsen

Brødrene Sigmund og Tor Erling Lunde startet en liten datasjappe i den lille bygda Ølensvåg på slutten av 80-tallet. I dag er «sjappa» blitt en norsk IT-gigant med tilstedeværelse i alle verdenshjørner, og en omsetning på snaut 1,6 milliarder kroner i fjor.

Det gjør dem til et av landets 25 største IT-selskaper, og sammen med adm. direktør Petter Aalvik eier brødrene over halvparten av selskapet.

– Vi hadde god vekst i Houston og i Singapore og resten av Asia. Det er også interessant med nye aktører som går i gang med byggeprosjekter i Nordsjøen. I tillegg har vi hatt godt salg og god drift på programvareområdet PIMS så vel som konsulentvirksomheten for prosjektgjennomføring, oppsummerer Aalvik overfor Finansavisen.

Tråere marked

Omega

Mill. kr 2013 2012
Omsetning 1.558,2 1.287,9
Driftsresultat 87,6 59,4
Resultat før skatt 86,6 57,6
Resultat etter skatt 59,9 41,1
  • „Startet opp i 1991, som en videreføring av Futura Datasenter. „
  • Selger prosjektstyringssystemer (primært systemet PIMS) og tilhørende konsulenttjenester rettet mot olje- og gassbransjen.
  • „Mottoet «big enough to deliver, small enough to care,» snappet Sigmund Lunde opp i Kenya, under en tur dit, og «lånte» det til sitt Omega.
  • Har hovedkontor i Ølensvåg, samt kontorer i fem andre norske byer, samt Danmark, Australia, USA, Singapore, Canada, Storbritannia, og Litauen. Har 1.095 ansatte.
  • Største aksjonærer er gründer Sigmund Lunde (23,2 prosent), broren Tor Erling Lunde (17,8 prosent) og daglig leder Petter Aalvik (10,7 prosent).

Omsetningsveksten fra 2012 til i fjor var på 21 prosent, i et år der oljeservicebransjen stagnerte.

– Våre kunder jobber intensivt med å få ned kapitalbinding og mer levert for hver krone investert. Dette har medført færre forespørsler i markedet de siste månedene, sier Aalvik.

– Hvordan klarer dere å opprettholde veksten når markedet går tråere?

– Programvaren Pims og konsulentkompetansen som Omega tilbyr har en attraktiv posisjon i det norske markedet. Vi satser på at leverandører som bidrar til at kundene når sine mål får nok å gjøre fremover.

Aalvik forteller at selskapet forventer en lavere veksttakt for inneværende år, men at så lenge investeringsnivået i Nordsjøen er høyt er det «interessante muligheter.»

Starter nye selskaper

Men Omega har likevel tatt grep for å opprettholde veksten. Nå ser to nye Omega-selskaper dagens lys, og der Omega AS satser på IT-systemer og konsulentvirksomhet rettet mot olje og offshorenæringen vil de to nye selskapene satse langt bredere. Målet er å anvende den opparbeidede kompetansen innenfor nye markedssegmenter.

Omega IT Consultants vil drive konsulentvirksomhet i hele IT-spekteret, mens Omega IT-ledelse vil drive strategisk IT-rådgivning på Sørvestlandet.

– Teknologi og IT er en grunnleggende del av virksomheten i Omega, og vår programvare for prosjektstyring, (PIMS) er blitt en merkevare i industrien. I Omega finnes både kompetanse, kapasitet og rekrutteringserfaring. Derfor ønsker vi å gå bredere ut og ikke kun tilby IT tjenester knyttet mot PIMS, men tjenester knyttet også mot andre teknologiplattformer og hele IT- spekteret, sier Aalvik og nevner sektorer som bank, finans, handel, industri og offentlig sektor som bransjer de retter seg mot. finansavisen-pdf.jpg

– Hvorfor gjør dere dette nå?

– Dette er noe som vi lenge har ønsket å gjøre. Men med den sterke veksten innenfor olje og oljeservice har veksten krevd all kapasitet frem til nå. Med utsikter til mer avdempet vekst i 2014 ønsker vi nå å realisere planene. Samtidig har vi funnet meget godt kvalifisert personell til å starte nysatsingene.

Beholder kontrollen

Ledelsen i de nye firmaene er ny-ansatte, men konsulentbasen vil hentes fra morselskapet. Med over 1.000 ansatte og lønn- og perso-nalkostnader på over 1,3 milliarder kroner i fjor vil det være nok å ta av dersom oljeindustrien krever mindre tid.

Til Finansavisen i fjor høst for-talte Sigmund Lunde at de har fått en rekke henvendelser med tanke på oppkjøp, men at de trives best med å ha kontrollen selv, og kort vei til beslutningene.I år tok eierne ut utbytte for første gang siden 2006, på 15 millioner kroner.