Databutikk ble milliardkonsern

PROGRAMVARE: Sigmund Lunde hoppet av verkstedjobben og startet IT-selskap i Ølen. I fjor omsatte Omega for 1,3 milliarder kroner.

Publisert i Finansavisen
04.11.13
av Erlend Wessel Carlsen

Først Kåta Data, deretter K-Data, så Futura Datasenter. Selskapet startet med å selge maskinvare, men begynte etter hvert å utvikle maskin- og programvare selv. Gjennombruddet kom da de laget et program i samarbeid med NTB som gjorde det mulig å formidle nyheter via telenettet.

Omega

  • Startet opp i 1991, som en videreføring av Futura Datasenter. „
  • Selger prosjektstyringssystemer og tilhørende konsulenttjenester rettet mot olje- og gassbransjen. „„
  • Mottoet «big enough to deliver, small enough to care,» snappet Sigmund Lunde opp i Kenya, under en tur dit, og «lånte» det til sitt Omega. „„
  • Har hovedkontor i Ølensvåg, samt kontorer i fem andre norske byer, samt Danmark, Australia, USA, Singapore, Canada, Storbritannia, og Litauen. Har 1.095 ansatte. „„
  • Største aksjonærer er gründer Sigmund Lunde (23,2 prosent), broren Tor Erling Lunde (17,8 prosent) og daglig leder Petter Aalvik (10,7 prosent).

– Når jeg ser tilbake på hva vi drev med i oppstarten var det litt galskap. Programvare, noe nettverk og vi loddet til og med egen hardware. I 1991 bestemte vi oss for å bli smalere og satse mer seriøst mot oljenæringen, sa Lunde da Finansavisen var på besøk i Ølensvåg i 2011.

Fra million til milliard

I 1991 tok selskapet navnet Omega, og de trengte ikke å dra langt for å finne de første kundene: Ølen Betong og daværende Ølens Skipsindustri. I ‘93 lanserte selskapet prosjektstyringssystemet Pims, ett år senere fikk selskapet en reell oppsving da Statoil tok i bruk tjenesten. Deretter fulgte konkurrentene etter, både norske og internasjonale.

Fem år senere – i 1998 – omsatte Omega for 60 millioner kroner. Derifra og frem til i dag har vært en eviglang opptur for ølensbedriften. 2012-regnskapet ble avsluttet med en omsetning på snaut 1,3 milliarder kroner, hvorav snaut 60 millioner kroner stod igjen på bunnlinjen.

Da Finansavisen rangerte landets 500 største IT-bedrifter var Omega det 24. største, foran selskaper som Cisco Norge, Telecomputing, Altibox og Data Respons. Alle inntektene kommer fra salg av prosjektstyringssystemet, samt tilhørende konsulentvirksomhet.

– Du hadde vel neppe en omsetning på 1,3 milliarder kroner i tankene da du startet databutikken i 1987?

At det vi startet skulle vokse til slike størrelser hadde vi ingen ideer om. Men når veksten har kommet er det jo svært hyggelig og et bevis på at vi må ha vært flinke til å finne gode medarbeidere.

– Som innbygger i en vestlandsbygd i Norge er man veldig privilegert. Olje- og gassindustrien her har gjort det mulig for de som ønsker å starte egen virksomhet å finne kunder som har behov for hjelp, og er villige til å bruke lokale leverandører når disse er konkurransedyktige, sier gründer Sigmund Lunde til Finansavisen.

– At det vi startet skulle vokse til slike størrelser hadde vi ingen ideer om. Men når veksten har kommet er det jo svært hyggelig og et bevis på at vi må ha vært flinke til å finne gode medarbeidere.

De siste 15 årene har selskapet omsatt for 6,4 milliarder kroner til sammen, og fått et samlet resultat før skatt på 358 millioner kroner.

Ingen markedsføring

Forskjellene fra oppstartsårene til i dag er ikke så store som de økonomiske tallene skulle tilsi. – I starten var vi få personer som måtte dele på alle oppgaver. Man endte da opp med å være selger, regnskapsansvarlig, programvareutvikler og servicemedarbeider på samme tid. Det bød på lange arbeidsdager med betydelig reisevirksomhet på toppen. I dag har vi et stort og kompetent team hvor oppgavene ivaretas av engasjerte medarbeidere med solid erfaring på hvert sitt felt. En økonomisk post som derimot har stått helt stille er markedsføringsbudsjettet, som er null kroner.

– I starten var det ikke penger til å kjøpe markedsføring, nye salg skjedde med referanser fra fornøyde kunder og ansatte. Selv om vi nå kunne brukt penger på markedsføring så ser vi fortsatt at veksten er god uten; markedsføringsstrategien er fortsatt å være tro mot verdigrunnlaget, å levere i stort og smått, og at fornøyde kunder og ansatte gir mersalg. I et intervju med Teknisk Ukeblad omtalte Lunde selskapet som «amøber innen markedsføring.» Likevel er selskapet godt kjent i de riktige kretsene, og Lunde avslører at tilbudene har vært mange.

– Vi har fått mange tilbud både fra norske selskaper og internasjonale aktører.

Men:
– Virksomheten vi driver er ikke veldig kapitalkrevende og det har derfor ikke vært en nødvendighet å selge for å skaffe kapital til utvikling.

– Det å kun ha interne eiere som samtidig er ansatte gir noen store fordeler i forhold til styring og medbestemmelse. Der noen av våre konkurrenter får sine direktiver fra et amerikansk konsern kan vi ta diskusjonene og beslutningene på møterommet.

Bygger hus

Selskapet har med årene ekspandert, og kan skilte med kontorer i åtte land, men hovedkontoret har forblitt i Ølen.

– Vi har svært stabil arbeidskraft, det er ikke så mange andre jobber i samme bransje å velge mellom. Alle som skal på jobb i Ølensvåg slipper å sitte i kø. I en liten bygd kjenner de fleste hverandre. Jeg føler vi er flinke til å heie på hverandre og dele suksessen for eksempel med å engasjere seg i lokalsamfunnet, foklarer Lunde.

Mangelen på boliger til de ansatte i Ølen førte til at selskapet opprettet et eget datterselskap, Omega Hus, som har bygget Omegas kontorlokaler samt bygget og solgt drøyt 50 bolighus.

– Omega Hus er tuftet på de samme verdiene med å levere kvalitetsprodukter samtidig som man skal tjene penger, sier Lunde