Aktiverer prosjektinnsikt

Det østerrikske olje- og gasselskapet, OMV, er nå i gang med den første fasen av prosjektstyringsverktøyet sitt, CapDat, utviklet sammen med Omega, og man ser allerede resultater.

Systemet, som nå har omtrent 100 brukere, gjør det mulig for prosjektledere og andre i organisasjoner som er interessert i et spesifikt prosjekt, å få oversikt over prosjektets fremtid. Faktisk var OMVs visjon for utviklingen av verktøyet at det ville være «One-Stop-Shop for prosjekter for å forbedre prosjektstyringen og gi den eneste sannheten om prosjekter innen 30 sekunder».

- Det er viktig for alle i prosjektet og for prosjektledere å føre tilsyn med prosjektet og styringen. Sett i kombinasjon med vår bruk av Omegas Pims-system og CapDat, er dette det eneste verktøyet på markedet som håndterer disse områdene med prosjektrapportering. Dataene gjør det mulig for oss å ha kontrollert informasjon tilgjengelig, via prosesser og prosedyrer. I tillegg til at vi oppnår et høyere nivå av kvalitet og kontroll, sier produktsjef i OMV, Doris Kittenberger.

CapDat har vært en del av OMds digitaliseringsstrategi i noen år nå. Allerede i 2017 startet selskapet å spesifisere et system som ville bidra med å samle inn data slik at rapporter og oversikt over prosjekter enkelt kunne oppnås.

- Vi hadde en intern prosess fra 2017 for å spesifisere systemet og prosessene vi ønsket. I januar 2019 hadde vi bestemt oss for å samarbeide med Omega, og vi kom ganske langt i slutten av året, sier Kittenberger.

Det primære målet for 2019 var å få det månedlige prosjektrapporteringsverktøyet på plass og ta inn dataene fra alle OMVs store kapitalprosjekter som er prosjekter med budsjetter over 20 millioner. De mindre kapitalprosjektene, som er prosjekter under 20 millioner, er neste linje for å få dataene i CapDat. Den neste utviklingsfasen vil være å gjennomføre de månedlige resultatrapportene, som allerede har startet i januar 2020.

Hovedfaktoren som rapporteres via CapDat er fremgang, men innenfor dette området får man innsikt i områder som bemanning, produksjon og kostnader. Dataene som er lagt inn i Pims-modulene Kostnad og Risiko, bidrar til å gi mer innsikt i prosjektene.

For at OMV skulle oppnå overordnede rapporteringsmål så de at de enten måtte begynne å bruke systemer som måtte være tungt integrert i driften eller så måtte de utvikle  et skreddersydd system.

- Vi valgte å bygge et system sammen med Omega som de eier og kan bruke til videre salg. Vi vet at vi har kunnskap om hva markedet trenger, og vil derfor bidra med verdifull informasjon i utviklingen av denne løsningen, sier Kittenberger og påpeker at systemet har bidratt til OMVs verdiskaping.

Planen er at systemet totalt vil ha omtrent 300 brukere fra OMV, som alle vil legge inn prosjektinformasjon til Pims og CapDat.

Hun legger også til at samarbeidet med Omega-teamet har fungert bra, selv om de jobber på tvers av lokasjoner fra Østerrike til Norge.

- Det er alltid noen tilgjengelig for å svare på spørsmålene våre. I tillegg kommer prosjektgruppen med Lillian, Bjørg og Jan Christian til våre lokaler annenhver måned.

@Render("PhotoAlbum", Id: "PhotoCarousel", mode: "bootstrap")