Julegave til Leger Uten Grenser
Publisert: 13.12.12
Dette året er vi med på å støtte et hjelpeapparat som tar seg av ofre for både kjente og glemte katastrofer over hele verden, uansett hvem, hvor eller hvorfor. Omegas julegave for 2012 på
500 000 kroner går til Leger Uten Grenser.
Vår julegave vil dette året støtte prosjekter som sørger for nødhjelp og helsetjenester til millioner av mennesker. Vår gave til Leger Uten Grenser vil bidra i prosjekter for ofre i flyktningekatastrofen i Sør-Sudan, mennesker som fremdeles lider etter jordskjelvet i Haiti i 2010, og i arbeidet for HIV/Aids-pasienter i Lesotho.
- Vi er utrolig takknemlige for støtten vi får fra dere. Dette bidrar til vårt arbeid med nødhjelp og helsetjenester i kriger og katastrofer verden over. Og ikke minst, med deres hjelp fortsetter vi arbeidet vårt med å varsle om overgrep og glemte kriser. Fordi færre dør når flere vet, forteller Anne Cecilie Kaltenborn, generalsekretær i Leger Uten Grenser, Norge.
De glemte
- I fjor hjalp vi over 15 millioner mennesker. Mange av disse er ofre for kriser og tragedier vi kjenner gjennom media. Men svært mange mennesker lider også under de glemte katastrofene. Blant dem er 800 millioner mennesker som lever i slumområder over heler verden. De har liten eller ingen tilgang til helsetjenester og bor i fryktelig under kummerlige og farlige forhold, påpeker Kalteborn.

- Det er ikke bare elendighet, selv her finner vi glede og latter, skriver Kvalsvik fra sitt oppdrag i slummen i Bangladesh.
Lær mer om Leger Uten Grenser i denne filmen.
Sonja Kalsvik er jordmor i Leger Uten Grenser og er for tiden på oppdrag i Daka i Bangladesh. Hun har sendt oss brev fra sitt arbeid i Kamrangirchar-slummen der nyfødte barn og vordende mødre går en høyst usikker, farlig og ofte kort fremtid i møte.
Behovet for hjelp i slummen er enorm. Prosjektet startet som et underernæringsprosjekt med spesielt fokus på barn under fem år. Helseproblemene i slummen er som en ond sirkel. Barna fødes små, gjerne for tidlig. De får lite mat og er mye syke fordi drikkevannet er forurenset og kroppen ikke har nok næring til å bekjempe sykdommer. Boforholdene gjør at man lett plages med astma, diare og hudsykdommer. Barna som overlever er ofte undervektige og svake. Om du er jente blir du gjerne giftet bort 14-15 år gammel og det forventes barn. Mors kropp er ikke klar for svangerskap og ofte resulterer det i komplikasjoner og keisersnitt. Og man starter igjen med et lite barn med dårlige odds.
Les hele brevet fra Sonja Kalsvik her.
6000 i oppdrag
For 41 år siden etablerte en gruppe franske leger og journalister Leger Uten Grenser etter Biafra-krigen og hungersnøden som fulgte i Nigeria. I dag har Leger Uten Grenser mer enn 6300 feltarbeidere verden over. Organisasjonen jobber med 400 prosjekter i over 60 land i Afrika, Asia, Latin-Amerika og Europa.
Siden 2003 har Omega valgt å la julegaver som tidligere ble gitt de ansatte gå til mennesker som har et større behov for støtte i en vanskelig hverdag. Julegaven fra Omega har gått til samfunnsprosjekt både innen- og utenlands.

Leger Uten Grenser har mer enn 6000 feltarbeidere i jobb på 400 prosjekter i mer enn 60 land.
- Leger Uten Grenser er en kjent organisasjon som folk har tro på, det har også vi. Når vi velger å gi julegaven til Leger Uten Grenser vet vi at støtten vil nå ut til de som trenger det mest, og det er det våre kollegaer ønsker. Medarbeiderne i Omega sier de vil støtte hjelpeorganisasjoner som virkelig oppnår resultater, og det vet vi at Leger Uten Grenser gjør, sier Aslaug Østrem Nesheim, leder for Omegas Servicesenter.
Avdelingsleder i Omega, Roger Arnesen har selv vært mangeårig privat bidragsyter til Leger Uten Grenser, og sier at han velger å støtte organisasjonen da han vet at pengene hans går direkte til de som trenger det.
- Jeg støtter Leger Uten Grenser fordi dette er en organisasjon drevet av fagfolk, av leger og sykepleiere, som gir av sin egen tid, drar til krigsherjede områder og aldri tar part i sakene, men hjelper de i nød. De har en veldig liten administrasjon, noe som betyr at mest mulig av mine penger går til direkte hjelp, forklarer Arnesen.
Leger Uten Grenser
Her kan du se litt av det Leger Uten Grenser gjorde i 2011:
Hvor mange pasienter hjalp Leger Uten Grenser i 2011
- Medisinske konsultasjoner: 8 300 000
- Innleggelse på sykehus: 445 000
- Behandlet for malaria: 1 422 800
- Barn behandlet for underernæring: 408 000
- Kvinner som fi kk fødselshjelp: 192 000
- Behandlet for seksualisert vold: 14 900
- Kirurgiske inngrep relatert til vold: 54 300
- Hiv-/aidspasienter under behandling: 228 750
- Nye pasienter behandlet for tuberkulose: 30 700
- Mentalhelsekonsultasjoner: 169 700
- Vaksinert for meslinger: 5 034 000
- Vaksinert for hjernehinnebetennelse: 952 600
Hvor gikk pengene?
- Medisinske prosjekter i felt 78%
- Varsling om overgrep og urett 3%
- Annen humanitær aktivitet 1%
- Innsamling 12%
- Administrasjon 6%
Topp 10 prosjektområder for Leger Uten Grenser
- Den demokratiske republikken Kongo
- Haiti
- Sør-Sudan
- Somalia
- Etiopia
- Niger
- Kenya
- Zimbabwe
- Nigeria
- Tsjad