Rekordresultat med HMS-kampanje

Omega-konsulent og HSEQ Manager i DEAs Dvalin Development Project, Jan Leskovsky, har stått i bresjen for en HMS-kampanje som har redusert mengden fallende objekt i forbindelse med utviklingen av gassfeltet Dvalin.

HSEQ-teamet på Dvalin-prosjektet. Fra venstre: Mike Rae, Rune Berntsen, Johan Bodsberg, Bjarte Bakketun, Anne Hovda, og Jan Leksovsky. 

Gassfeltet Dvalin ble oppdaget i 2010 og er DEAs første egenopererte feltutbygging på norsk sokkel. Dvalin Development-prosjektet gikk inn i gjennomføringsfase i oktober 2016, og siden den gang har det foregått produksjon av både subsea-strukturer, røropplegg og topside-moduler på en rekke fabrikasjonsanlegg både i inn- og utland. En del utstyr ble installert offshore i 2018, og innstalleringen fortsetter frem mot den planlagte oppstarten av Dvalin gassfeltet mot slutten av 2020. 

Ved inngangen til 2018 ble det registrert økt omfang av fallende gjenstander hos leverandører som utførte arbeid for DEA i Dvalin-prosjektet. Som en respons på dette, og for å snu trenden, lanserte Jan Leskovsky og resten av HMS-teamet en kampanje.

- Vi ønsket å komme «under huden» på den enkelte operatør ute på fabrikasjonsanleggene, og å få disse til å tenke litt gjennom egen arbeidssituasjon. Vi utarbeidet et spørreskjema hvor utførende personell skulle fortelle litt om hva de selv mente de kunne bidra med for å forebygge fallende gjenstander, samt komme med konstruktive forbedringsforslag, sier Jan Leskovsky.

Kampanjen skapte stort engasjement, og det ble blant annet avholdt egne workshops.. På forhånd hadde DEA utlovet en premie til den leverandøren som utmerket seg med sterkt engasjement. Og ved kampanjens slutt delte de ut en pengepremie til Aker Egersund, som igjen fordelte denne videre til et veldedig formål.

Prosjektledelsen i Dvalin og DEAs toppledelse har soleklare målsettinger om at arbeidet skal gjennomføres på en sikker måte.

- I Dvalin -prosjektet har vi fokus på risikovurderinger og iverksetting av tiltak vi mener må til for å sikre trygg gjennomføring av arbeidet. Per januar 2019 har vi registrert over 3,7 millioner arbeidstimer i prosjektet, og HMS-resultatene så langt har vært veldig bra. Vi har faktisk ikke hatt noen fraværsskader eller nestenulykker med potensial for alvorlige konsekvenser, forklarer Leskovsky.

For å sette tallene i perspektiv; dersom man sier at ett årsverk utgjør 1 750 arbeidstimer, kan man sammenligne Dvalins HMS-resultater med at en person skulle ha jobbet med tungt industrielt arbeid i 2 123 år – uten å pådra seg mer alvorlige skader enn noen mindre kutt i fingrene.

- Vi erkjenner at slike resultater ikke kommer av seg selv. Og selv om vi tillater oss å være litt stolte av resultatene, så kan vi overhodet ikke tillate oss å bli selvtilfredse. Dette er en kamp som må vinnes hver dag. En alvorlig hendelse kan vente allerede rundt neste sving dersom vi ikke er årvåkne nok.

Egne HMS-ambassadører

- Systemet vi har bygget opp i Dvalin-prosjektet innebærer blant annet HMS-opplæring av egne prosjektfolk. Vi i HMS-avdelingen kan ikke være alle steder til enhver tid. Derfor er det nyttig å lære opp ingeniører som reiser mye til leverandørene. På denne måten har vi i Dvalin-prosjektet skaffet oss 20 - 30 ekstra «HMS-ambassadører», siden vi har gjort det obligatorisk at de også må følge opp HMS når de er ute hos leverandørene, forteller Leskovsky videre.

I tillegg teller de antall HMS-besøk ute på leverandørenes arbeidssteder. Gjennom 2018 ble det gjennomført hele 302 besøk. Dette kommer i tillegg til at Dvalin-prosjektet har egne, dedikerte representanter hos utvalgte leverandører.

- Jeg er overbevist om at høy grad av tilstedeværelse er noe av hovedårsaken til suksessen, siden vi på slike besøk identifiserer forbedringstiltak og følger opp. Oppfølgingen dokumenteres, selvfølgelig, og brukes igjen som læring ved kommende HMS-besøk.

- Videre er tett dialog med leverandørene helt essensielt. I Dvalin-prosjektet legger vi stor vekt på å bygge gode relasjoner basert på tillit og åpenhet. Gjennom dette kan vi samarbeide om gode løsninger, og i fellesskap gjøre hverandre gode.