Julegaven som gir grunnlag for vekst
Tradisjonen tro går Omegas julegave også dette året til de som virkelig trenger det. For andre året bidrar alle Omegas medarbeidere til å hjelpe kvinner i krigsherjede og fattige Kongo.

CAREs spare-og lånegrupper bidrar til at jenter og kvinner i Kongo blir økonomisk selvstendige, som gjør dem rustet til å forsørge familien med mat, helsetjenester og skolegang for barna. Gjennom spare-og låneordningen får kvinnene mulighet til å delta i den lokale ressursforvaltningen og bidra til utvikling i samfunnet.
Cares arbeid for jenter og kvinner
- Kvinner og jenter rammes hardest av fattigdom og nød
- Lover og tradisjoner holder jenter og kvinner tilbake
- Hvert år dør 10 millioner barn før de fyller 5 år - de fleste er jenter
- 75% av alle analfabeter er kvinner
- Det dør én kvinne i barsel hvert minutt
- Ikke tilgang på jord, kvinner eier 1 % av verdens ressurser
- Care er en av verdens største hjelpeorganisasjoner
- Spesielt fokus på å hjelpe jenter og kvinner
- Etablert i Norge i 1980
- 14 medlemsland, blant annet USA, Canada, Australia, Storbritannia og Danmark
- Hjelper 83 millioner mennesker årlig i 84 land 90 prosent er lokalt ansatte
- Les mer om Cares arbeid på deres hjemmesider
I stedet for julegaver til de ansatte, har Omega også i år valgt å gi pengene til noen av dem som trenger hjelpen vår mest. Som i fjor, er julegaven på 500 000 kroner øremerket organisasjonen CARE arbeid for jenter og kvinner i Kongo.
- CARE er en av verdens største hjelpeorganisasjoner og står blant annet bak organiseringen av en mikrofinansmetode, etablert for å hjelpe fattige kvinner i Kongo å bli økonomisk selvstendige. Vi har valgt å støtte nettopp dette prosjektet, da vi ser at det gir mennesker i fattige land muligheten til å bli mer selvstendige, og dermed sikre sine barn en god og tryggere fremtid. Med Omega som avsender på denne julegaven, er vi alle med på å bidra til at kvinner er bedre økonomisk rustet til å forsørge familien med mat, helsetjenester og skolegang for barna, sier Aslaug Østrem Nesheim, leder for Omegas Servicesenter.
Ekspansjon for sine åtte barn
Hver uke har lokale spare- og lånegrupper i Kongos landsbyer møter, der medlemmene utveksler erfaringer, setter penger av til sparing og får muligheten til å ta opp lån. Blant dem som har fått helt nye muligheter til nytt og økonomisk selvstendig liv er åttebarnsmoren Mwamini Mbumbu.
Hun er 45 år gammel, har fire døtre og fire sønner og er medlem I den lokale spare- og lånegruppen i Munigi. Hennes mann er syk, og hun står dermed alene med forsørgeransvaret for familien sin, som også inkluderer skolepenger for en av døtrene og to av sønnene.
Mbumbu benyttet seg av mulighetene lånegruppen ga kvinner i landsbyen og har mottatt lån for å kunne styrke gårdsdriften sin. Lånet har gitt henne muligheten som har ført til en betydelig vekst i virksomheten: Hun har leid mer jord, økt produksjonen, skapt arbeid for mer enn 20 personer som jobber for henne på gården. Nå selger hun også palmeolje og bønner, som gir henne penger til å tilbakebetale lånet med.
Større fellesskap og mer kunnskap
CAREs spare- og lånegrupper har fått en viktig rolle i landsbyene der de er etablert. De fungerer som lokale sparebanker, som eies og drives av medlemmene selv. De fleste medlemmene i spare- og lånegruppene er kvinner.
- Dette prosjektet er spesielt rettet mot kvinner da det er viktig å gi dem mulighet til å delta mer aktivt i ressursforvaltningen og bidra til utvikling i lokalsamfunn med liten grad av likestilling, forteller Helene Hansson, Corporate Manager i Care Norge.
Spare- og lånegruppene gir også flere muligheten til å lære seg å lese, skrive og regne. Samtidig får medlemmene lærer mer om blant annet jordbruksmetoder, produktutvikling, markedsføring og hvilke rettigheter kvinner har overfor ektemenn, lokale ledere og myndigheter.
- Vi gir ikke penger direkte til gruppene, men gir opplæring og hjelper dem å organisere en felles sparekasse med forsikringsordninger og muligheter til låneopptak. Dette er tiltak som gir varige resultater. Når kvinnene får bedre økonomisk sikkerhet, får de også mer tid til å skaffe inntekter og diskutere felles problemer. Møtene i spare- og lånegruppene gir medlemmene anledning til å ta opp spørsmål om vanskelige tema, som seksuell vold og mødrehelse, forteller Hansson.
Publisert: 23.12.15