Nasjonalmuseet i Oslo er Skandinavias største kulturinstitusjon med en omfattende kunstsamling og nyskapende arkitektur. 


Prosjektsammendrag


Byggherre: 
Statsbygg

Sted: 
Oslo sentrum

Åpnet: 
11. juni 2022

Bygningsstørrelse: 
Grunnflate på 13 000 m² 
Totalt areal nær 55 000 m²

Estimert prosjektkostnad: 
6 milliarder NOK

Byggeprosjektet

Nasjonalmuseet er et kulturelt landemerke ved Vestbanen i Oslo sentrum. Bygget spenner over ca. 54 600 kvadratmeter, noe som gjør det til det største museet i Nord-Europa. Strukturen er kjent for sitt moderne design med vekt på bærekraft, noe som er i tråd med Norges miljøforpliktelser. Kunstamlingene spenner fra klassisk til samtidskunst, inkludert ikoniske verk som Edvard Munchs «Skrik».

Museet ble åpnet i 2022 og setter fokus på å fremme tilgjengelighet og innovasjon innen kunst og kultur. Nasjonalmuseet fungerer som et sentrum for kreativitet og læring, og engasjerer både lokalsamfunnet og internasjonale besøkende. Samtidig reflekterer det den rike og varierte arven innen norsk kunst. Prosjektet ble ledet av Statsbygg, som er en statlig forvaltningsbedrift som tar seg av byggeprosjekter, eiendomsforvaltning og utvikling.

Utfordringer ved prosjektet

Prosjektets omfang
Størrelsen og kompleksiteten til Nasjonalmuseet krevde bruk av en avansert prosjektstyringsløsning.

Tilpasning av eksisterende verktøy
Omega 365 ble opprinnelig utviklet for olje- og gassindustrien. Å tilpasse dette verktøyet til byggebransjen var en unik utfordring for å sikre at det kunne imøtekomme de spesifikke kravene til prosjektet, inkludert språk og begreper.

Omega 365s rolle 


Om Omega 365


Selskap
Omega 365 Solutions

Hovedkontor
Ølensvåg, Rogaland

Oppdrag
Forbedre prosjektgjennomføring

Hovedprodukter brukt i dette prosjektet
BIM & Digital Twin
Document Management
Completion Management
Risk Management
Contract Management
Cost Management
Quality Management

Etter en anbudsprosess i 2016 ble Omega 365 valgt som leverandør til prosjektet Nasjonalmuseet. Omega 365 ble tilpasset til byggebransjen, og kunne brukes på tvers av prosjektet. Det gav kontrollert tilgang av roller gjennom hierarki- og kontraktsstruktur, noe som var viktig for å sikre trygghet og oversikt.
Jon Morten Mo, som var ansvarlig for å fullføre prosjektet i Statsbygg, forklarte hvor viktig Omega 365s prosjektstyringsverktøy var for å gjennomføre prosjektet.

– Det var nødvendig å øke kompetansen rundt prosjektgjennomføring, spesielt blant prosjektlederne. Dette resulterte i opprettelsen av et system for å gjøre testing og kvalitetssikring enklere.

Denne løsningen gjorde det mulig å inkludere ulike funksjoner som håndtering av problemer, og oppdatering av status og rapportering innenfor prosjektet.

Omega 365 ble tilpasset bygg- og anleggssekoren, også når det kom til språk og begreper. Entreprenører som allerede hadde egne verktøy, så verdien av denne tilpasningen og forsto fordelene med å bruke et felles, organisert verktøy når de ikke hadde en egen løsning tilgjengelig.

– Å ha sluttresultatet i tankene helt fra begynnelsen veiledet oss gjennom hele prosjektet. Omega 365 hjalp oss ikke bare med å visualisere dette sluttresultatet; det spilte også en aktiv rolle i å hjelpe oss med å nå det.

Statsbygg brukte forskjellige produkt innenfor Omega 365 i byggingen av Nasjonalmuseet, der hvert produkt hadde en spesifikk funksjon. Mo la spesielt vekt på samlingssystemet for dokumentasjon som var knyttet til data for forvaltning, drift og vedlikehold, også kjent som FDV-data.

– FDV-data samles inn systematisk og gjøres tilgjengelig i løsningen umiddelbart. På den måten kan leverandører levere dokumentasjon som vi kan organisere mer effektivt, sier Mo.

Den strukturerte tilnærmingen til FDV-innsamling har en langvarig betydning som går utover den vanlige avskrivningstiden på bygg som er  60 år hos Statsbygg; å forutse en levetid på 300 år for bygget understreker verdien av data som er godt organisert.

Som en overordnet strategi i ferdigstillelsesprosessen utviklet Statsbygg "Statsbygg-metoden", en håndbok som ikke bare effektiviserte byggeprosessen, men også fremhevet viktige strategier og verktøy. Disse inkluderte bruk av bygningsinformasjonsmodellering også kjent som BIM, omvendt planlegging, og systematisk innsamling av FDV-data. I kombinasjon med Omega 365s bidrag styrket disse tiltakene prosjektets effektivitet og levetid, og sørget for en fremtidsrettet og samarbeidsorientert tilnærming.

Bærekraft i Omega 365

Omega 365 er dedikert til å opprettholde en bærekraftig praksis, i tråd med FNs bærekraftsmål. Selskapets styrke ligger i leveransen av innovativ programvareutvikling og ekspertisepersonell. Programvaren fra Omega 365 er utviklet for å bistå prosjekter ved å effektivt redusere ressursbruk og forurensning.

Nasjonalmuseet i Oslo gjenspeiler en forpliktelse til bærekraft, som viser igjen via gjennomtenkt design, ansvarlig materialbruk og energieffektivitet.

Økonomiske aspekter ved prosjektet

Å implementere avansert teknologi som Omega 365 i byggeprosjekter, som Nasjonalmuseet, gir betydelige økonomiske fordeler. Funksjoner som sanntidssporing, effektiv databehandling og problemhåndtering øker kostnadseffektiviteten gjennom hele prosjektet.

Ved å tilpasse teknologien til spesifikke byggebehov og mål, ble det sikret en sømløs integrasjon med eksisterende arbeidsflyter. Denne tilpasningen kan bidra til å redusere ineffektivitet og dermed redusere kostnader.