Det nye universitetssykehuset i Stavanger ivaretar samfunnets helsetjenester gjennom funksjonell arkitektur og bærekraftig design. Dette prosjektet legger vekt på integrering og moderne medisinske tjenester, og sikrer en varig positiv effekt.
Prosjektsammendrag
Kunde:
Sykehusbygg, Statens Sykehusbyggeverk
Sted:
Stavanger, Norge
Byggestart:
Startet i 2019
Fase én fullføring:
Planlagt ferdigstillelse i 2024
Totalt areal:
200 000 m²
Oversikt over prosjektet
Det nye universitetssykehuset i Stavanger ligger på Ullandhaug. Den strategiske beliggenheten i nærheten av Universitetet i Stavanger blir sett positivt på av både studenter og pasienter. Den første fasen av prosjektet har en forventet ferdigstillelse i 2024 og dekker et areal på 200 000 m² med et budsjett på 11,2 milliarder NOK.
Sykehusets komplekse arkitektur inkluderer pasientrom, polikliniske rom, laboratorier, operasjonssaler, stråle- og intervensjonsrom, akuttmottak, intensivavdeling, avdelinger for premature barn og auditorier. Det ble lagt vekt på en kompakt løsning, med mulighet for forflytning mellom bygningene gjennom bruer i både andre og tredje etasje.
Utfordringer ved prosjektet
Storstilt prosjekt
Å lede et prosjekt på 200 000 m² ga betydelige utfordringer når det gjelder oversikt, organisering og gjennomføring. Store prosjekter involverer også flere team, avdelinger og organisasjoner.
Integrasjon av nye teknologier og metoder
Å introdusere nye teknologier eller byggemetoder for å øke effektiviteten krever betydelige endringer i dagens praksis. Å lære opp personell, tilpasse eksisterende prosesser og integrere disse endringene i gjeldende arbeidsflyt er komplekst og tidkrevende.
Omega 365s rolle
Om Omega 365
Selskap:
Omega 365 Solutions
Hovedkvarter:
Ølensvåg, Norge
Oppdrag:
Forbedre prosjektytelse
Hovedprodukter brukt i dette prosjektet:
• BIM and Digital Twin
• Document Management
• Completion Management
• Risk Management
• Contract Management
• Cost Management
• Quality Management
Det nye universitetssykehuset tok i bruk Omega 365s systemer i 2015. Prosjektet oppmuntret lokale bedrifter til å by på kontrakter. Det var i denne perioden at prosjektdirektør Kari Gro Johanson, som allerede var kjent med Omega 365 fra tidligere prosjekter i olje- og gassektoren, inviterte Omega 365 på anbud. Omega 365 sikret kontrakten samme år.
– Vi har tatt alle modulene fra Omega 365s løsning om bord, sa Johanson.
Omega 365 bistod med organisering og ga oversikt over prosjektet. Alt fra logging og tekniske avvik til sporing av ordre ble integrert i systemet. Dette fremmet en enhetlig arbeidsflyt, der all rapportering foregikk innenfor Omega 365.
Et sentralt tillegg til systemet var modulen Building Information Modeling (BIM), som ga et omfattende verktøy for driftsfasen av prosjektet.
– Vi bruker også modulene Completion og Meeting. Når ansatte åpner dette verktøyet, får de oversikt over hva som er viktig den uken. Alle har sin egen personlige side der de kan legge til de modulene som passer best for deres behov, forteller Johanson.
Et vesentlig krav i prosjektet var helse-, miljø- og sikkerhetsstandarder (HMS). Erfaringen til ansatte fra olje- og gassindustrien forsterket spesielt dette fokuset.
– Selv om noen i byggebransjen kanskje ikke er vant til så strenge HMS-standarder, er det viktig for oss at alle kommer trygt hjem etter endt arbeidsdag, forklarer hun.
Omega 365s engasjement i prosjektet fremhever programvarens tilpasningsevne og evne til å administrere komplekse prosjekter. Rollen som en enhetlig prosjektstyringsplattform var ment å gjøre arbeidsflyten mer effektiv. Målet var å forenkle rapporteringsprosesser og bygge opp under HMS-kulturen i prosjektet.
Bærekraft i Omega 365
Omega 365 innebærer et utvalg av teknologier, overholdelse av miljøstandarder og streng overvåking av ytelse. Denne robuste tilnærmingen sikrer at utviklingsprosjekter stemmer overens med bærekraftsmålene, og oppfyller kravene til selv store initiativer.
Innenfor Omega 365 er det en sterk forpliktelse til bærekraft, også når det kommer til prosjektledelse. Med nøye planlegging og tilpasning sikter systemet etter å kutte ned på sløsing av tid, ressurser og materialer. Målet er en best mulig bruk av ressursene og en markant reduksjon i både overskudd og miljøbelastning.
Økonomiske aspekter ved prosjektet
Sykehusbygg har aktivt bidratt til utviklingen av prosjektstyringssystemet for å imøtekomme byggesektorens spesifikke krav. Gjennom et tett samarbeid har de gitt innspill som muliggjorde nødvendige tilpasninger av verktøyene, spesielt rettet mot å takle utfordringer knyttet til konstruksjonsprosessen. Dette har resultert i mer effektiv prosjektstyring og økt prosjekteffektivitet, samt generert besparelser og positiv avkastning.
Den effektive arbeidsflyten og koordineringen fra prosjektstyringssystemer sikrer at prosjektene følger tidsplanen. Integrerte verktøy skaper et samarbeidsmiljø som fremmer klar kommunikasjon og raske beslutninger, og dette sparer tid. Systemene hjelper ansatte med å jobbe sammen, støtter de mange kravene et prosjekt kan ha, og sikrer at prosjektene fullføres som planlagt.