Omega bygger for fremtiden

Publisert: 10.12.08

Der det er risiko er det også muligheter – hvis du er klar for det. Og når daglig leder Petter Aalvik ser tilbake på den siste tiden for Omega-konsernet, ser han en organisasjon som er tilpasningsdyktig og klar til å gripe muligheter i markedet.

Robust vekst

To avdelingsledere ved Ølensvåg-kontoret

To av ti avdelingsledere i prosjekttjenester.

HMS

Sykefravær

2007: 1,7 %
2008: 2,2 % (pr. 31.10.08)

Økonomi

Omsetning (konsern)

2007: 494 millioner NOK
Gjennomsnittlig årlig vekst
2000 – 2007: 27 %
Resultatgraden etter skatt
2007: 5,2 %

Selskapet har de siste årene hatt en solid økonomisk vekst, noe som blir lagt merke til også utenfor hovedkontorets fire vegger. Med gjentatte opptredener på Deloitte sin Fast 50-liste (over de 50 raskest voksende teknologibedriftene i Norge) og status som landets fjerde største programvareselskap på Kapitals liste for 2008, har Omega gjort seg bemerket som en betydelig leverandør til utbyggingsprosjekter. Samtidig har Omega oppnådd HMS-målsetninger og fortsatt å bygge en positiv bedriftskultur.

Omega-konsernet fikk en omsetning på 494 millioner NOK i 2007, og etter prognosene vil omsetningen for 2008 nærme seg 650 millioner. Omega AS er selve vekstlokomotivet i konsernet, men også Omega IAT (Ingeniør og ArkitektTjenester) er i stor vekst, og figurerer nå på Dagens Næringslivs Gaselle-liste for Rogaland. Den internasjonale virksomheten til Omega har i løpet av perioden fra tusenårsskiftet frem til 2008 vokst til cirka 80 millioner i årlig omsetning.

“Big enough to deliver, small enough to care” er mottoet du kan lese på Omegas hjemmesider og visittkort. Samtidig som selskapet er i fremgang, er fokuset stadig på å være liten nok til å bry seg. Det er ofte de små tingene som gjør utslaget, og Aalvik påpeker viktigheten av å ta godt vare på de ansatte.

- Omega vokser veldig raskt. I begynnelsen av 2008 var vi 483 medarbeidere, nå har vi blitt 600. Hvordan gjør vi denne spredte arbeidsstyrken til et godt team?

Petter Aalvik peker på teambuildingene som en av de viktigste byggesteinene i utviklingen av Omega-teamet. Som en del av Advantage-programmet arrangeres det hvert år mange turer og samlinger for de ansatte.

- Telefon, e-post og kontakt gjennom TeamDocuments er vel og bra, men det er et håndtrykk og et “takk for sist” som virkelig sementerer et godt forhold til en kollega. Utfordringen for Omega er nå å kunne tilby selv våre travleste ansatte attraktive Advantage-tilbud slik at vi alle har mulighet til å treffes samtidig som vi utvider vårt kunnskapsnettverk.

Tautrekking på en av Omegas teambuildinger

De små tingene som bygger et konkurransedyktig og fleksibelt team.

Struktur for suksess

Illustrasjonsfoto fra anlegg

Gode systemer krever førstehåndskunnskap. (Foto: StatoilHydro)

Petter Aalvik åpner det nye bygget i Ølensvåg

Petter Aalvik åpner nybygget i Ølensvåg.

De siste årenes vekst skyldes ikke tilfeldigheter, skal vi tro daglig leder. Tvert imot er suksessen basert på forståelse for kundens behov og personlige prosjekterfaringer:

- Mange medlemmer av ledergruppen i Omega har vært fulltidsengasjert på olje- og gassprosjekter, og noen jobber fortsatt deltid på slike prosjekter. Denne førstehåndskunnskapen gir oss en bedre forståelse for de utfordringene våre konsulenter, systemingeniører og kunder står ovenfor. På denne måten har vi mulighet til å gjøre de riktige grepene som vi vet vil forbedre prosjektgjennomføringen, forklarer Aalvik.

Omega har prosjekter som kjører Pims i alle fem verdensdeler. Dette gir muligheter for den reiselystne, og mange ansatte er villige til å jobbe verden rundt. Den internasjonale satsingen viser seg også på hovedkontoret i Ølensvåg. Her er det etablert en internasjonal Business Support-avdeling som tar hånd om våre konsulenters behov for hjelp med skatt, visum, boforhold og så videre.

- Den økte administrative støtten har vært en stor forbedring, men vi trenger fortsatt litt pionérånd fra våre ansatte for å løse enkelte utfordringer. Spesielt på nye lokasjoner er læringskurven ofte bratt.

Kjell Åge Iversen, tidligere sjef for Omega PS (Project Solutions), har nå forflyttet seg fra Houston til Singapore, og baner vei for vekst i dette området. Neste høst begynner han i en ny stilling som International Manager i Omega.

For å kunne yte våre konsulenter best mulig service der de befinner seg, har avdelingen for Prosjekttjenester også utvidet kraftig. I løpet av det siste året har fire nye avdelingsledere tiltrådt på tre ulike lokasjoner.

Morten Sørenes ble tidlig i 2008 utnevnt til leder for System-virksomheten, samtidig som flere prosjektledere ble forfremmet til avdelingsledere for å legge et bedre grunnlag for ekspansjon. Dette har betalt seg i økt vekst, med 13 nye systemingeniører, nye kunder og mange nye forretningsmuligheter.

Fundament for de tøffe tidene

Med et fall i oljeprisen og turbulens på det internasjonale pengemarkedet, er det liten tvil om at sentrale aktører i olje- og gassindustrien vil tenke seg meget godt om når det gjelder fremtidige investeringer og aktiviteter.

- Det er klart at tøffe tider krever mer av oss. Våre kunder vil utvilsomt se ekstra nøye på de eksisterende rammeavtalene og sin egen organisasjon.

Likevel er Aalvik trygg på at Omega har akkurat de kvalitetene som våre kunder er ute etter.

- Hva vil kundene se etter? Aktører med lav risiko og godt omdømme, strømlinjeformede forretningsmodeller og fokus på HMS. De riktige folkene – erfarne, hardtarbeidende og profesjonelle folk som har levert varene tidligere; og systemer som gir lederne optimal prosjektstyring med lav kostnad. Alle disse tingene leverer Omega, og jeg vil hevde at vi gjør det bedre enn noen gang tidligere.

Høydepunkter fra 2008

  • Appframe R3 ble lansert etter et omfattende teknologiutviklings-prosjekt. Rammeverket rulles nå ut til mange av våre Pims-kunder.
  • Omega innfridde BP sine krav på “digital security review” og “penetration testing”, som de første i Norge.
  • Pims-teamet i StatoilHydro fikk gjennom en betydelig innsats konvertert de to fusjonerte selskapene sine systemløsninger til en felles løsning.
  • Omega leverte sin første ressurs til Shtokman-prosjektet.
  • Det nye hovedkontoret i Ølensvåg sto klart i januar 2008.
  • Omega var ifølge Kapital nr. 13/2008 Norges fjerde største programvareselskap.