Akan i Omega

For dem som opplever at en kollega sliter med rusmisbruk og spilleavhengighet, kan det være svært vanskelig å vite hvordan man kan hjelpe. - De skal vite at Omega som Akan-bedrift gjerne stiller med rådgivning og oppfølging for å hjelpe i en vanskelig situasjon, sier Kjersti Reiersen, Omegas Akan-kontakt.

Kjersti Reiersen er Akan-kontakt i Omega-konsernet. 

Siden 2007 har Omega som Akan-bedrift tilbudt veiledning og rådgivning til ansatte med avhengighetsproblemer. En Akan-kontakt skal ikke stille noen diagnose eller sørge for behandling, men vil kunne være en rådgiver som følger prosessen gjennom eventuelle tiltak.

Akan-kontakten der for å hjelpe, ikke for å arrestere, forteller Reiersen og understreker at prosessen holdes både konfidensiell og anonym.

- Pengespill og rusmisbruk er fremdeles tabubelagte tema, og fører til sårbare utfordringer for alle involverte. Jeg har erfaring med å håndtere vanskelige situasjoner i forbindelse med slike teamer og føler meg derfor rustet til å kunne hjelpe. Jeg ønsker å være med å bidra på en god måte for de som trenger det før de opplever at det går for langt, forteller Reiersen. 

Akan stiller med et lavterskel tilbud, der alle spørsmål og henvendelser blir tatt på alvor og sikret oppfølging. Og taushetsplikten er selvsagt strengt opprettholdt. 

- Jeg vil dra fram dette med varsling og at det er bedre å varsle en gang for mye en for lite. Det er vanlig å varsle via avdelingsleder, men en kan også varsle direkte til Akan-kontakten. Å få hjelp via Akan-programmet er helt frivillig og den som melder seg eller blir varslet om kan når som helst velge å ikke benytte seg av Akan-tjenestene, sier Reiersen.

Slik fungerer Akan

Akan-kontakten kan bidra med råd til avdelingsledere rundt alt fra bekymringsmeldinger, til konkrete utfordringer knyttet til rusmisbruk og spilleavhengighet fra både avdelingsledere og andre medarbeidere.

  • Dersom du er bekymret for en kollega, eller ønsker å snakke med oss om din egen situasjon, kan du kontakte din avdelingsleder 
  • Avdelingsleder vil videre kunne rådføre seg med Akan om situasjonen
  • Akan-representanten kan bidra med rådgivning om hvordan situasjonen skal håndteres videre
  • Neste steg er da "den nødvendig samtalen"

- «Den nødvendige samtalen» er en samtale på bakgrunn av en bekymring, eller en mistanke om rus- og avhengighetsproblematikk hos en medarbeider. En bekymring eller mistanke kan skyldes økt sykefravær, endring i atferd og arbeidsprestasjoner.Den nødvendige samtalen vil gi medarbeideren en mulighet til å skape endringer i livet sitt, forklarer Reiersen.

Akan

Alt starter med «den nødvendige samtalen» og deretter det er det flere veier å gå.

  • Oppfølgingsmøter med avdelingsleder
  • Oppfølgingsmøter med AKAN kontakt
  • Behandling

Retningslinjer mot bruk av rusmidler

I 2007 vedtok Arbeidsmiljøutvalget at Omega skulle være Akan-bedrift, for å bedre kunne håndtere problemer som oppstår ved rusmisbruk og avhengighetsproblemer. Samtidig som vi ble Akan-bedrift ble det også introdusert nye retningslinjer mot bruk av rusmidler.