– Det aller kjekkeste er når man kan være med kunden helt fra starten av, og bygge noe sammen med dem. Slik jeg nettopp fikk være med på sammen med Kulturnatt i Etne, det var gøy, sier Frode og sikter til kulturfestivalen i Etne der Frode fikk laget ny logo og nettsider som han høstet mye ros for.
Frode er mannen som aldri sier nei, som smiler lunt til alle spørsmål som dukker opp, og som har en responstid de fleste bare kan drømme om. Siden 2015 har han vært fast lærling og problemløser i Omega 365 Design.
– Gratulerer med kompetansebeviset, hva drømmer du om nå?
– Jeg har jobbet mot dette målet i mange år, så nå har jeg egentlig ikke flere mål. Jeg vil utvikle meg faglig og gjøre en god jobb, men jeg har tenkt å gjøre det her i Omega 365 Design. Denne gjengen og arbeidsplassen betyr mye for meg, sier Frode.
Stiller gode spørsmål
På jobb blir han sett på som en "tusenkunstner", og mer enn én gang slår kolleger fast at "vi må spørre Frode om dette, han får det til". Om han ikke har svaret med én gang, finner han som regel løsningen på en god og smertefri måte. Det handler om å våge å stille gode spørsmål, og aldri gi seg før han er i mål.
– Jeg kunne jo ikke så mye da jeg startet opp som lærling her. Jeg spilte en del dataspill, og tegnet mye da jeg var yngre, men annen bakgrunn hadde jeg ikke. I starten da jeg fikk prøve meg på koding så stilte jeg spørsmål til kolleger om absolutt alt, etter den tid har det bare "ballet på seg".
– Utvikle nettsider er nok det jeg har jobbet mest med i årene her, og trolig også likt best. Men faget som mediegrafiker er jo bredt og handler mer om å designe alt fra nettsider, logoer til annonser, film og foto. Jeg liker godt at det er så variert.
Bestått med glans
I kompetanseprøven han nettopp besto med glans fikk han i oppgave å lage en annonse fra Trygg Trafikk som skulle være rettet mot unge og være med på å øke bruken av refleks. Underveis fikk han tilbakemeldinger fra sensorer på målgruppe og budskap, han justerte og fikk brukt tiden sin godt, ikke minst med gode innspill fra læreansvarlig i Omega 365 Design, Edna Trovanelli.
– Det var godt når det var over og alt var levert. Sensorene var fornøyde, og jeg kunne puste lettet ut. Det er jo helt utrolig: på skolen var jeg konsekvent borte de dagene jeg skulle ha presentasjon, og nå klarte jeg å gjennomføre denne prøven uten problem. Det har skjedd noe med meg der, og det gir selvfølgelig mestringsfølelse.
– Feiret du kompetansebeviset stort?
– Nei, jeg er ikke god på det. Jeg gikk hjem og sov, etter et godt måltid med familien.
Brikkene falt på plass
Vi må spole tiden tilbake til oppveksten på Bjoa for å forstå reisen til Frode bedre. Frode var gutten som ikke fant seg helt til rette på skolen. Han var urolig på stolen, og hadde vansker med å konsentrere seg lenge om gangen.
– De testet meg allerede i tredje klasse for ADHD, men den gangen fant de aldri ut av det. Og så ble det bare større avstand mellom det jeg klarte å få med meg og det som var i pensum.
Utover ungdomsskolen ble det stadig vanskeligere for Frode å henge med, og prestasjonsangsten begynte å knyte seg i magen.
– Det er ikke lett når man ikke føler man får det til, jeg husker godt vi hadde tema om økonomi i 9. klasse, og jeg følte for første gang på lenge at jeg forstod matte-timen. Da er det langt mellom hvert lyspunkt.
I siste liten, mot slutten av 10. klasse fikk endelig Frode diagnosen ADHD og sosial angst. Endelig falt brikkene i puslespillet på plass.
– Når du får ADHD-diagnosen så sent kommer den sjelden alene, da har andre ting også fått lov til å utvikle seg. Det var godt at diagnosen kom på plass, da begynte snøballen å rulle, forteller Frode.
Solskinnshistorie
Etter ferdig ungdomsskole var Frode klar i sin tale: han ville ikke gå videre på skole før han visste hva han ville gjøre. Han prøvde seg først som praktikant i barnehage, før mor tipset om at Omega 365 hadde kjøpt opp det som da het Filter design & kommunikasjon, og som i dag er Omega 365 Design. Hun mente han burde prøve å få praksisplass der, ikke minst siden han tidligere likte å tegne så godt, og det helt klart var noen kreative interesser i ham.
– Hun ordnet et møte med byråleder Astrid Eidhammer Hjelmeland og Lauren McPherson Simonsen som da var daglig leder i Filter design & kommunikasjon. Og de var så positive som det går an å være, det var jo helt fantastisk.
Han husker godt første dagen på jobb, 15. oktober 2015. En fersk utgave av næringsmagasinet Tempo ble levert på døren samme dag, og Frode koste seg fra første time.
– Det var helt supert helt fra starten, og jeg har jo aldri hørt noe annet enn gode ting om denne arbeidsplassen. Jeg hadde ikke vært lenge her før jeg fikk prøve meg på utfordringer, og ble tatt med i diskusjoner.
– Kode-språket er jo som alle andre språk. Det er vanskelig når du ikke kan det, men når du forstår det, er det jo like enkelt å bruke det som andre språk. Og uansett hva du jobber med som mediegrafiker, så handler det om å få grunnmuren på plass. Da er det alltid mye enklere å bygge videre på, sier Frode.
Frode lyser opp når han snakker om faglige utfordringer, men aller mest om det sosiale på jobben. "Denne gjengen kan jeg stole på," sier han og smiler. Han vet at det aldri er langt unna en god prat ved kaffemaskinen, en lur kommentar i kontordøra eller latterkrampe i lunsjen. Og han setter pris på alt sammen.
– Ta kontakt med bedrifter
– Har du et godt råd til andre som kanskje ikke har funnet sin plass i skolen og den tradisjonelle læreveien?
– Det finnes så mange gode løsninger som man ikke nødvendigvis kommer på selv. Ta kontakt med bedrifter du kunne tenke deg å jobbe i, og hør hva som er mulig. Det er ikke verre enn at man får et nei. Jeg har vært heldig som har en familie som har pushet på meg og hjulpet meg. De har heller aldri latt meg få slappe for mye av, hjemme hos oss måtte man opp tidlig selv om man ikke skulle noe spesielt. Det var viktig å få mest mulig ut av dagen uansett.