Lidenskap for arbeidet
Karina Hovden Stava finner motivasjon i det gode arbeidsmiljøet og takhøyden i Omega 365.
Nylig har konsernets HSEQ Manager, Karina Hovden Stava, ledet arbeidet med å få Omega 365 og datterselskapene ISO-sertifisert.
Som HSEQ Manager er hun lidenskapelig opptatt av gode rutiner, systemutvikling og nå sist jobben med å få konsernet ISO-sertifisert. Hun er kjent for å være direkte, arbeidsom og snakke med en klokkeklar røst. Karina er fra Vedavågen i havgapet på Karmøy, og lar seg ikke stoppe om vinden skulle røske litt ekstra. Hun vet hva det betyr å sette seg mål og deretter jobbe for å nå de.
- Navn: Karina Hovden Stava
- Alder: 44
- Fra: Vedavågen, Karmøy
- Omega-fokus: Corporate HSEQ Manager
- Bakgrunn: Jobbet i Omega 365 i 17 år, i ulike avdelinger
- Sted: Ølensvåg
Hun har nylig ledet arbeidet med å få Omega 365 og datterselskapene ISO-sertifisert. Dette er en grundig jobb hvor detaljene er avgjørende. Karina liker å skaffe seg oversikt, vurdere risikofaktorer, og avdekke mulige svakheter i systemet.
– ISO-sertifiseringen bekrefter mye av det vi allerede har på plass. Omega 365-løsningen hjelper oss å få alt i system, og resultatet har jo blitt strålende. 5 av 22 selskap er nå sertifisert. Kravene som en finner i standardene er gode retningslinjer for oss, vi bruker tid på å snakke oss gjennom viktige tema, og vi blir mer konkurransedyktige, mener hun.
Selv om Karina snart kan henge det fysiske ISO-diplomet på veggen hviler hun ikke lenge etter en vellykket seier på jobb. Hun vil stadig videre, og slik har det vært helt siden hun startet i Omega i 2006.
– Du vet, jeg drømte lenge om jobb i Omega før jeg startet her. Jeg har alltid sett på jobb i Omega som en stjernejobb. Det hadde nok noe med at jeg hadde både en tante og en onkel som jobbet her, jeg visste bare at det var her jeg også skulle jobbe.
Men så enkelt skulle det vise seg å ikke være. To ganger søkte hun jobb uten å få positivt svar, før hun til slutt fikk jobb i den nyopprettede serviceavdelingen til Omega.
– Endelig skjønte de at det var meg de skulle ha, sier hun og ler godt.
– Og i den tiden hjalp servicesenteret alle avdelingene i hele Omega. Vi hadde mye kontakt med konsulentene som var i oppdrag, tok imot innkommende e-poster, telefoner og fikk oversikt over det meste. Jeg lærte mye der, sier hun.
Dør-åpneren i Omega
Selve intervjuet har festet seg godt i minnet. På en ene siden av bordet satt Arne Gunnar Habbestad og Aslaug Østrem Nesheim, på den andre siden Karina.
– Jeg tror vi snakket mer om Omega enn om meg egentlig.
Karina klukker av latter. Et av punktene som ble lagt vekt på i stillingsutlysningen var gode engelskkunnskaper. Mange av konsulentene jobbet internasjonalt, og målet var at de som jobbet på servicesenteret kunne avlaste avdelingslederne med administrativt arbeid. Engelskkunnskaper visste Karina at hun hadde.
– Jeg ble oppringt av Neil Carlsen for å ta en prat på engelsk, det gikk jo kjempebra. Neil er fra Newcastle, en by jeg hadde vært på ferie i, og dermed var samtalen i gang. Deretter tok han meg under sine vinger, han ble på mange måter en fadder for meg. Jeg var heldig der.
Karina var nå på plass hos arbeidsgiveren hun hadde så lyst til å jobbe hos. Flere år tidligere hadde hun også fått innsikt i hvordan Omega arbeidet, men da fra en kundeside. Karina jobbet i Trygge Barnehager i Haugesund der Omega var inne for å lage systemverktøy.
– Omega ble bedt om å lage en løsning for barnehageopptak som skulle brukes i private barnehager over hele landet, og jeg fikk være med i utviklingen fra kundesiden. Og jeg elsket det, dette var noe for meg, sier hun og mimrer.
– Det var fantastisk å se hvordan vi jobbet oss gjennom kravspekket på hva vi hadde behov for.
Nye utfordringer
Karina fikk stadig nye utfordringer i Omega-systemet. Behovet for å dokumentere hvordan de jobbet ble sterkere, og etter hvert ble Karina ansvarlig for å styre beste praksis-møter, der målet var å finne gode løsninger på aktuelle problemstillinger.
– Til slutt hadde vi et godt register over utfordringer og løsninger, og vi hadde god forankring i hele organisasjonen. Vi jobbet strategisk med hva vi kunne måle i prosessene våre, og hvilke oversikter vi måtte ha.
Etter hvert fikk Karina sin egen avdeling som jobbet med alt fra dokumentasjon av beste praksis, kommunikasjon med konsulenter, til design, kompetanseheving og kurs.
– Min gjeng administrerte det mange kanskje husker som «Improve», en løsning hvor alle ansatte kunne spille inn forbedringsforslag på tema og områder de mente kunne forbedres.
I 2016 kom oljekrisen, og flere av ressursene i Omega ble styrt over på fakturerbart arbeid. For Karina førte dette til at hun reiste til Oslo og gikk i kundemøter med blant annet Statsbygg og Bane NOR.
– Jeg likte godt den tiden, det var kjekt å være ute i de store selskapene og hjelpe dem med Pims 365, som var forløperen til det vi i dag kjenner som Omega 365-systemet.
Hun stortrivdes ute hos kunder der hun kunne kartlegge hvilke behov de hadde, og hvordan en kunne bygge et nyttig system for nettopp den bedriften. Karina lar seg ikke stoppe av en utfordring eller to, hun ser forbi problemet for å finne de gode løsningene.
Implementerer Omega 365
Det siste halvannet året har Karina jobbet med å implementere Omega 365 i selskapets egen organisasjon.
– Parallelt som vi gjør Omega 365 funksjonelt for kunder, så tar vi det også i bruk selv. Jeg mener det er god kvalitetssikring at vi bruker systemet selv. Når vi jobber i samme løsning som vi selger til kunder så kjenner vi fortere hvor skoen trykker, og hva vi må ta tak i av forandringer.
Forandringer har det også vært på de 17 årene Karina har jobbet i Omega.
– På disse årene har vi blitt større, mer internasjonale og mer profesjonelle. Vi har gode kanaler for samhandling, og bedre system for å kunne dele informasjon mellom oss.
– Du trives godt på jobb?
– Ja, dette arbeidsmiljøet motiverer meg, det håper jeg gjelder for alle kontorene våre. Vi har stor takhøyde og et godt verdigrunnlag som jeg håper blir reflektert gjennom de som jobber her. Vi skal være både åpne, ydmyke og rause.
– Og du har stor arbeidskapasitet?
– Det har jeg absolutt, men jeg er ikke den eneste som har en indre motivasjon til å få ting unnagjort – det er nok en typisk Omega-ting.
I løpet av Karinas 17 år i Omega 365 har det vært bemerkelsesverdige endringer og transformasjoner i selskapet.
Fotball og hagearbeid
Karina mener selv hun er «forferdelig kjedelig privat». I fjor kjøpte hun seg nytt hus i Vikedal, her bor hun og sønnen som bor sammen med henne annenhver uke.
– Det betyr jo at jeg får være supermamma den ene uken og superkollega den andre. Å være mamma til en fotballglad 12-åring som er målvakt på laget sitt betyr også at jeg får med meg en god del fotballkamper.
– Men har du tid til hobbyer i det hele tatt?
– Nei, det blir lite. Jeg får i grunn nok påfyll på jobb, men jeg liker godt å ta meg en fjelltur med country-musikk på ørene, det er min frisone. Ellers har jeg prøvd meg på det meste fra strikking til puslespill, men jeg har ikke tålmodighet rett og slett.
Med på kjøpet fikk hun også en stor hage.
– Jeg har heldigvis pensjonerte foreldre som er flinke til å hjelpe til. Min mor har lagt en plan for hvordan jeg kan gjøre hagearbeidet mer rasjonelt, jeg er jo mer på jobb enn jeg er hjemme.
– Så talentet for system og rasjonalisering går i arv?
– Ja, det gjør nok det. Mamma er et av mine store forbilder, hun er et hode lavere enn meg, men hun er ei dame jeg virkelig ser opp til, avslutter Karina.
Om Spotlight
Spotlight er en serie med saker som fremhever og feirer ansatte i Omega 365 og deres arbeid. Vi tror det er mange bidrag, personligheter og utviklinger i Omega 365 som fortjener annerkjennelse. Du har kanskje en kollega som har gjort et gjennombrudd, forbedret moral på arbeidsplassen eller sikret seg en kundekontrakt – vi vil gjerne vite om dem og feire dem! Nominer en Spotlight-kandidat ved å sende tips til lauren@omega365.com.