20 år med Omega

Publisert: 18.04.12

Årstein Ånesen kjedet seg på jobb en juli-dag i 1992 da han fikk telefon om jobb-tilbud hos til da ukjente Omega. Det var verken tilbud om feriehus eller teambuildinger som lokket, men Årstein tok jobben, har ikke angret et sekund siden, og er i dag en av våre veteraner med 20 år i Omega.

Samtidig som vi dette året markerer 25 år siden etableringen av Omega, kan et knippe veteraner blant oss feire 20 års jubileum i samme selskap. Blant dem er Årstein Ånensen, som tok en sjans med Omega i 1992. Og med en ganske så solid sum Advantage-poeng på konto er det verken teambuildinger eller syden-hus som har lokket ham til å bli i alle år.

– Det er folkene og humøret hos dem jeg har jobbet med som har holdt meg her så lenge. Dessuten er det en liten hedersbetegnelse å være Omega-mann ute i felten. Jeg fartet en del fra arbeidsplass til arbeidsplass før 1992, men etter det har jeg ikke en gang vurdert å bytte jobb, smiler han.

Nummer 17

Rørleggeren fra Karmøy utenfor Haugesund gikk veien innom teknisk fagskole og havnet til slutt i «oljå» som feltingeniør. En kjærkommen telefon fra Omega-konsulent og tidligere kollega på Mongstad Tor Erling Lunde kom en juli-dag i 1992.

aarstein-g12-ny.jpg

Etter at telefonen ringte med jobbtilbud fra Omega i 1992, har ikke Årstein vurdert jobb-bytte en eneste gang. I 2012 kan er han Omega-veteran med tjue års fartstid i selskapet.

– Jeg satt å kjedet meg på jobb på Ekofisk da Tor Erling ringte og ville ha meg i jobb hos Omega. «Du må svare innen femten minutter», sa han. Jeg tenkte meg om i 30 sekunder, og takket ja, husker Årstein.

Inntil telefonen kom fra Lunde visste Ånensen lite og ingenting om Omega, som året før hadde endret navn fra Futura Datasenter. Årstein ble ansatt som numemr 17, og like etter ansettelsen tok han turen til hovedkontoret; litt bortgjemt i et par slitne brakker i Ølen, ca fire kilometer, 20 år og noen titalls medarbeidere fra dagens hovedkontor.

– Der satt flere av de samme folkene som fremdeles styrer skuta fra hovedkontoret i Ølensvåg den dag i dag. Jeg ble tatt like godt i mot av den samme gjengen den gang som i dag. Like blide og imøtekommende som de har vært i alle 20 år. Men jeg ble ikke tilbudt kaffe den gangen husker jeg. Det er vel kanskje største forskjellen, ler Ånensen og tar en kraftig slurk av kaffekoppen.

Inntil 1992 var det hovedsakelig datasystemer som hadde vært bærebjelken. Men flere selskaper hadde valgt å satse på Omegas konsulenttjenester, og nå begynte jakten på de dyktige hodene til oppdrag for konsulentkundene. Første Omega-oppdrag for Årstein gikk til Brage-feltet for Norsk Hydro. Deretter gikk det slag i slag; Troll i Bergen, Oseberg, South Pars i Iran, Norne i Trondheim, Kårstø og Gullfaks. Fremdeles er det bare oppdrag for Omega som gjelder for Ånensen.

900 nye kolleger

Fra 1992 økte farten og kollegaene ble flere. Med årene kom Advantage-programmet, Omega-servicen organiserte seg med egen serviceavdeling, rekruttering og konsulentoppfølging ble satt i system med stadig flere avdelingsledere. Men selv om det verken var servicesenter eller internasjonale velferdstilbud i 1992, har kulturen vært seg lik i alle år. I alle fall siden nummer 17 ble ansatt, poengterer Årstein.

– Som konsulent har jeg ikke bitt meg merke i noen forskjell hos Omega fra vi var 17 ansatte til vi ble 900. Oppfølgingen og samarbeidet mitt med Omega har vært strålende hele veien, også da det hele var i startfasen, drevet fra gamle brakker uten det store tilbudet om teambuildinger eller feriehus i Syden, forteller han.

Men en ting har forandret seg. Full oversikt over kollegaene sine har han ikke lenger. Frem til Omega kunne telle hundre ansatte, kjente han navn og ansikt på de fleste. Nå treffer han nye kollegaer overalt, men må oftest håndhilse og presentere seg for første gang.

aarstein2-g6.jpg

- Jeg husker godt at vi passerte 40, 60, og 80 ansatte. Da vi nådde hundre ansatte tok det helt av, og etter det klarte jeg ikke lengre følge med på alle kollegaene mine, forteller Årstein.

– Fra vi ble 100 til 600 gikk det så enormt fort. Jeg husket godt at vi putlet oss forbi 40, 60 og 80 ansatte, men da vi nådde 100, eksploderte det. Når jeg er på jobb i disse dager og hilser på nye folk, oppdager jeg at jeg har Omega-kollegaer rundt meg på oppdrag både her og der, og det er gøy. Vi har jo et litt spesielt rykte på oss, forteller Årstein.

Omega før pensjonisttilværelsen

– «Er du Omega-mann, er du kvalitet». Det er slik jeg har oppfattet det ute blant kunder gjennom mine tjue år. Vi har et godt ord på oss, det betyr masse, påpeker 65-åringen, som vil bli værende hos Omega til pensjonisttilværelsen lokker ham ut av arbeidslivet.

Og for Omegas del er han optimist, selv om han tror konkurransen vil spisse seg enda mer.

– Jeg har alltid hatt god tro å Omega, jeg hadde jo ikke blitt værende om ikke. Men ingen trær vokser inn i himmelen. Vi vil nok fremdeles være en av de ledende i bransjen, og vokse oss større, selv om konkurransen spisser seg ytterligere. I dag opplever jeg at selskaper ansetter konsulenter på 58 år og eldre, noe som hadde vært utenkelig for ti år siden. Da ble det jo gitt «58-pakker» villig vekk.

– Dette merkes jo allerede nå, og det kan nok bli enda tøffere i markedet. Men Omega har et godt rykte, og klarer å holde på det. Det er helt avgjørende. Vi har jo vært gode i alle år. Nei, vi har faktisk vært best. Både med og uten kaffe, smiler veteranen.